VLIEGENDE START

Wie had dat ooit durven dromen?

Het was helemaal geen zware bevalling. In 9 maanden van de eerste informatiebijeenkomst over het initiatief Herenboeren tot de eerste ledendag van Herenboeren De Groote Heide; van maandag 11 maart tot zondag 10 november 2019. En inmiddels is onze Herenboeren-familie aardig gegroeid! Laten we samen een terugblikken…

Dromen realiseren dankzij We Are Food [2018]

In 2018 droeg Noord-Brabant de titel ‘European Region of Gastronomy’. Een titel die past bij een provincie met een lange historie van voedselinnovatie en een rijke gastronomische traditie. Het werd gevierd met een inspirerend innovatieprogramma voor en door de agrifoodsector waarbij tien maanden lang telkens één actueel food innovatie thema in de spotlights stond. September was bijvoorbeeld de “Maand van Samen Voedsel Produceren” (Herenboeren) en augustus de “Maand van de Gezonde Community” (o.a. GezondDorp). En dat is hoe het voor ons allemaal begon… Op 11 januari 2019 gingen we – eindelijk – met een delegatie van GezondDorp en ZLTO Groote Heide kijken bij Wilhelminapark in Boxtel. Het enthousiasme werd enkel groter en de stoute schoenen werden aangetrokken!

Informatiebijeenkomst met 100 deelnemers [maart 2019]

Op maandagavond 11 maart 2019 waren ongeveer 100 inwoners van De Groote Heide aanwezig bij De Scheuter (Leende). Daar deelde Boudewijn Tooren, een vertegenwoordiger van Herenboeren Nederland, de ins en outs van een Herenboerderij. Aan de vele positieve geluiden en concrete vragen te horen was het enthousiasme onder de aanwezigen al direct groot. En dat bleek te kloppen er stonden direct verschillende mensen op…

Kartrekkers geven gas! [2019]

Binnen twee weken kwamen deze zogenaamde Kartrekkers al samen; maar liefst vijftien personen uit allerlei windstreken en met diverse achtergronden waren aanwezig bij ‘t Brouwershuis op donderdag 21 maart. En vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling terecht… Wat er zichtbaar was voor de buitenwereld:

  • Diverse persberichten (lokaal en regionaal)
  • Vele informatieavonden in Eindhoven, Heeze, Leende en Valkenswaard
  • Deelname aan de GezondDorp Belevingsmarkt (Leende)
  • Deelname aan de Strabrechtse Heidedag (Heeze)
  • Deelname aan The FeelGood Market (Eindhoven)
  • Verschillende rondleidingen bij De Baronie van Cranendonck (Soerendonk)
  • Etc.
Ledendag op Landgoed Baronie van Cranendonck [november 2019]

Op 17 oktober 2019 is het dan eindelijk zover dat we het wereldkundig mochten maken; in een zeer pril stadium deelden we dat we in gesprek zijn om op Landgoed Baronie van Cranendonck onze Herenboerderij De Groote Heide te starten!

Een paar weken later volgt weer een hele bijzondere mijlpaal: onze allereerste ledendag op zondag 10 november 2019, uiteraard op Landgoed Baronie van Cranendonck. De saamhorigheid was voelbaar en zichtbaar. Het enthousiasme over de locatie en het initiatief neemt – zo mogelijk – enkel toe: samen duurzaam voedsel verbouwen in de Groote Heide.

Hartverwarmende Vrijwilligersavond [december 2019]

Het jaar sluiten we tenslotte op een mooie manier af: de eerste vrijwilligersavond waarbij 50 Herenboeren in spé op maandagavond 16 december in De Huiskamer (Leende) samenkomen. Daar denken ze samen na over de invulling van de diverse commissies en werkgroepen en hun rol daarin. 

En nu doorpakken in 2020!

Laten we samen zorgen dat we niet van onze roze wolk afdonderen… Om Herenboerderij De Groote Heide echt van de grond te krijgen hebben we nog wat laatste hobbels te nemen; doorgroeien van 107 naar 150 of zelfs 200 huishoudens (500 monden), formele afspraken met de gemeente Cranendonck over Landgoed De Baronie van Cranendonck en een boer die Herenboerderij De Groote Heide gaat bestieren.

Daarna kunnen we onze spruit samen zien opgroeien; samen duurzaam voedsel verbouwen! En dan kunnen we aan de subtitel van het We Are Food-programma van de provincie Noord-Brabant “Eten maak je in Brabant” nog toevoegen “en Brabant maakt je eten!”.

Deel dit bericht: