Nieuwsbrief april 2020

In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:
Veel leesplezier!

 

De eerste ‘oogsten’ zijn verdeeld

We zijn pas nét begonnen. Toch konden we in april al direct genieten van de eerste ‘oogsten’ van de boerderij. Natuurlijk zijn onze gewassen nog niet klaar voor de oogst, maar omdat we samenwerken met lokale partners konden we op 11 april al wel vleespakketten van Limousin-runderen van Tinus van Lievenoogen en vegetarische pakketten met o.a. heerlijke walnoten(olie) van de Hanne Hoeve uitdelen. Ondertussen voelen de kippen zich ook thuis, waardoor we op zaterdag 25 april de eerste eieren konden uitdelen aan alle leden. Ook hier werd weer goed rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM en haalden leden in verschillende tijdsblokken en in één rijrichting hun portie op. 

Op HeezeLeende24 werd uitgebreid aandacht besteed aan de eerste uitgifte op 11 april 2020: lees hier het hele artikel.

 

Op zaterdag 9 mei is de volgende uitgifte voor leden.
Wil jij dit ook? Meld je dan aan en we leggen jouw portie klaar!

 

Bodemonderzoek: geen sprake van verontreiniging

De commissie Plant & Dier van Herenboeren De Groote Heide deed de afgelopen weken onderzoek naar de kwaliteit van de bodem, de diversiteit aan gewassen en het dierenwelzijn. De commissie heeft goed nieuws: er zijn GEEN gevaarlijke verontreinigingen in de bodem aangetroffen. Wel is één van de uitkomsten dat er zeker ruimte is voor verbetering van de vruchtbaarheid van de grond. 

Klik hier om het volledige artikel over het onderzoek te lezen (inclusief downloadlinks naar de officiële onderzoeksrapporten).

 

 

Kennismaking met onze boeren 
Wie zijn onze boeren nou eigenlijk? Wat vinden ze leuk en waarom willen ze zo graag boer voor de Herenboeren zijn? Hieronder vind je een klein stukje van het interview met onze boeren. 

Jordy Smits (links op de foto) is samen met zijn vrouw Simone, dochter Isa Maria (17) en zijn zonen Lasse (15) en Sindre (10) sinds een jaar of anderhalf weer terug in Nederland. Daarvoor woonde hij met zijn gezin bijna 15 jaar in Noorwegen. Daar werkte Jordy bij verschillende agrarische bedrijven en zag zo al veel van de gangbare landbouw.

‘Het mooiste van op een eiland wonen is dat je zodra je de zee opgaat en huiswaarts keert, de wereld en de werkelijkheid achter je laat.’

Bram Verhoeven woont samen met zijn vrouw Petra en zoon Matthieu op de Baronie. Bram en Petra kennen elkaar al vanaf de kleuterklas. Bram wilde altijd al boer worden en deed dan ook de Groenschool. Uiteindelijk werd hij via een omweg en diverse opleidingen arbeidsfysiotherapeut en ergonoom. 

‘Bijzonder om naar een circulaire boerderij toe te werken, waar bijvoorbeeld de kippen vrij rondlopen en hun graan op ons eigen land verbouwd wordt.’

Nieuwsgierig naar de rest van het verhaal over onze boeren?
Lees dan het volledige artikel op onze site.

 

Rondleidingen op afspraak

Wil je onze boerderij graag eens met eigen ogen zien? We leiden je graag rond over onze boerderij in Soerendonk en vertellen je alles over het concept en wat het betekent om Herenboer te zijn.

Uiteraard houden we bij het organiseren van de rondleiding rekening met de geldende RIVM maatregelen: we leiden dus maximaal 2 personen uit hetzelfde huishouden rond, op gepaste afstand begeleid door één Herenboer. Per aanmelding maken we telkens een aparte afspraak.

 

Er wordt hard gewerkt op de boerderij…

Zo zijn in april de tractoren geleverd, met behulp van een grote groep enthousiaste vrijwilligers gingen deze maand de eerste plantjes de grond in en werd er een houtwal aangelegd! Ook startten we met het aanleggen van de beregening, zijn er kleurrijke vogelverschrikkers gemaakt, honderden kilo’s aardappels en uien opgehaald, percelen uitgelijnd en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. 

Benieuwd hoe dat er allemaal uitzag? Iedere maand maken we een filmpje van alle foto’s die we maakten tijdens het werk en bij activiteiten. Deze keer de maand april: lente in volle glorie (0:51 min). 

 

 
 

Gebruiksaanwijzing STEK

Om het afhalen van de oogsten te organiseren, werken we met het programma STEK. Daar kunnen alle leden aangeven wanneer ze de wekelijkse opbrengst willen ophalen. Dan weet de boer hoeveel hij moet voorbereiden. Ook kun je daar aangeven of je een vleespakket wilt ophalen (dat hoeft namelijk niet iedere week). We hebben ervaren dat het programma wel wat uitleg vraagt en daar heeft één van ons voor gezorgd. Klik hier voor de gebruiksaanwijzing voor STEKBen je al lid maar heb je nog geen gebruikersnaam voor STEK ontvangen? Stuur dan een mail naar onze ledenadministratie.

 

Agenda

Online informatiebijeenkomst
zaterdag 2 mei | 20.00 uur

Online informatiebijeenkomst
donderdag 7 mei | 20.00 uur

Online informatiebijeenkomst
donderdag 14 mei | 20.00 uur

Online informatiebijeenkomst
zondag 17 mei | 20.00 uur

Rondleiding Herenboeren Boxtel
zaterdag 20 juni | 13.30 uur

 

Wist je dat…
  • We altijd openstaan voor tips en ideeën voor organisaties of verenigingen in de regio, die we kunnen benaderen om onze boerderij verder te promoten? Denk aan het bieden van een locatie voor een activiteit, het sponsoren van de boerderij of het werven van nieuwe leden. Laat het ons weten en stuur een mail naar degrooteheide@herenboeren.nl.
  • Je het dagelijks reilen en zeilen van onze boerderij super goed kunt volgen op Facebook, Instagram én Twitter?
  • De ophokplicht voor pluimvee per 29 april 2020 weer is opgeheven? Dit betekent dat onze kippen snel gaan genieten van het buitenleven op de boerderij.
  • We altijd op zoek zijn naar helpende handjes? Stuur ons een mail als je wilt helpen bij:
    • Werken op en om het land: plantjes in de grond zetten, hekwerk timmeren, de boel aanvegen, dat soort werk.
    • Het verzorgen van de kippen: een paar mensen die om beurten de kippen en de caravan willen verzorgen.
    • De distributie: meehelpen bij de uitgifte op zaterdagen en het maken van pakketten voor leden. (Tip: vraag tijdens een uitgiftemoment naar Paul Gerits, coördinator Distributie.)

 

 

Nieuws uit het land

www.degrooteheide.herenboeren.nl

Faceboek

Website

Twitter

Instagram

Vimeo

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|*
*|LIST:COMPANY|*

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

 

Deel dit bericht: