De boerderij in ontwikkeling – deel 2: een breed assortiment aan groenten

We hebben ondertussen kennis gemaakt met een hele trits groenten die je niet zo vaak meer bij de supermarkt aantreft, zoals bijvoorbeeld keeltjes, ook bekend als raapstelen. Wat jullie elke week bij de uitgifte in de bakken vinden, wordt slechts een paar dagen van tevoren bepaald. De boeren kijken dan hoe de gewassen het doen en welke er daadwerkelijk ‘klaar’ zijn om geoogst te worden.

Wat kunnen jullie de komende tijd nog verwachten: 

  • Diverse soorten kool zoals bloemkool, broccoli, spitskool en romanesco. Die laatste is een kool die er uitziet als kunstige kruising tussen bloemkool en broccoli. 
  • Aardappels, met dank aan alle vrijwilligers hebben heel wat aardappels de coloradokevers overleefd!
  • Verder staan er nog rode en gele uien, venkel, knolselderij en nog meer palmkool en bieten.
  • Vaker gegeten groenten zoals peultjes, boontjes, prei, wortel, pompoenen, courgettes en doperwten zijn nog in de groei. 
  • Minder bekende groenten, zoals meiraap, staan ook nog op het programma. 
  • Binnenkort wordt ook weer de eerste sla geoogst die nu in potten wordt gekweekt. Op deze manier hebben we toch nog sla op ons bord!

Tomaten

Uit de groente-enquête blijkt dat tomaten heel hoog op het wensenlijstje van onze leden staat. Toch zijn tomaten nu nog geen onderdeel van ons assortiment. Hoe zit dat? 

Om een lang verhaal kort te maken: de gemeente heeft (nog) geen toestemming verleend voor het plaatsen van de gewenste kas van 600 m2. Wel mocht de huidige, kleinere, opkweekkas geplaatst worden, maar die is helaas niet geschikt voor het kweken van de beste tomaten. In overleg met de boeren kozen we gezamenlijk om de aandacht te richten op de andere groenten, in plaats van op tomaten die wellicht van mindere kwaliteit zouden zijn. Uit de opkweekkas worden binnenkort overigens wel komkommers en paprika verwacht!

Deel dit bericht: