RAMMENAS

Morgen voor het eerst in de groentetas: de zwarte rammenas, ook wel zwarte radijs genoemd. Ook de rammenas is pittig, maar minder scherp dan de rode radijs. Je kunt hem (geschild uiteraard) rauw in een sla doen, maar ook verwerken in een soep, stoofpot of gratin van groentes. En er is natuurlijk rammenas-hoestsiroop: snij de rammenas in fijne schijfjes, doe er bruine suiker of rietsuiker overheen en laat 24 uur staan. De suiker trekt het vocht uit de rammenas. Zeef de siroop die zo ontstaat en voila: een ouderwetse hoestdrank.

We hebben een heel bed geoogst. Helaas had slechts de helft van de planten knollen van een redelijk formaat, maar de andere helft was behoorlijk klein (te dicht op elkaar geplant en niet uitgedund zodat er geeneen echt groot kan groeien).

Deel dit bericht: