EUREKA !

Het Eureka-moment in de strijd tegen de Colorado-kever in beeld: de zelfgebouwde machine om kevers te vangen wordt voor het eerst uitgeprobeerd en werkt goed. Maar wat leert het toeval? Een simpele kruimeldief werkt ook prima.

Het begon met een man uit Oost-Europa die volgens een filmpje op YouTube van wat tweedehands rommel een coloradokever-klopper had gebouwd. Twee bezempjes aan een fietswiel draaiden rond en sloegen de kevers uit de bladeren van de aardappelplanten in een bak. Paul was sceptisch, maar bouwde toch iets soortgelijks, alleen dan steviger en met electrische aandrijving. En het bleek wonderwel te werken: bij de eerste proef sloeg de klopper tientallen kevers uit een rij planten.

Om de bak met kevers leeg te zuigen, was er ook een handstofzuiger paraat. En wat bleek: als je die rechtstreeks op de planten gebruikte, zoog je met gemak ook tientallen kevers uit een rij. Sterker nog: in twee uur kun je zo ons hele aardappelveld doorlopen en een massa kevers opzuigen. Dat is wel wat anders dan vier of zes mensen die een hele dag bezig zijn om dat met de hand en kruipend op hun knieen te doen.

Verdere experimenten laten zien dat de klopper ook werkt tegen de larven van de kever, waar de kruimeldief weer niet zo goed in is. Alleen de eitjes die de kevers op de onderkant van de bladeren leggen, zijn niet machinaal te verwijderen. Er blijft dus altijd heel wat (hand)werk te doen in de colorado-tijd (al met al een week of zes). Maar als we er voortaan op tijd bij zijn, wordt het wel een stuk makkelijker en efficienter.

Deel dit bericht: