KIEMEN TEGEN KEVERS

Vandaag zijn de eerste pootaardappelen te kiemen gelegd. Netjes uitgespreid in kistjes en op oude kranten, staan de aardappeltjes een week of vijf in het daglicht in een verwarmde kas bij een andere boer in Soerendonk. In de eerste helft van maart kunnen ze dan al, als het weer het toelaat natuurlijk, de grond in. Dat is vroeg voor aardappels, maar dit ras heeft dan ook niet voor niets de naam “Eersteling”. De bedoeling is dat we zo de coloradokever te slim en te snel af zijn. Want als het een beetje meezit, zijn deze aardappelen al ruim boven de grond tegen de tijd dat de larven van die kever, die de winter tot wel 50 cm onder de oppervlakte doorbrengen, wakker worden en ook boven komen. Dan moeten we ze natuurlijk nog volop bestrijden, maar kunnen ze in ieder geval de allerjongste aardappelplantjes niet meer kaalvreten.

 

De Weekploeg

Deel dit bericht: