BETER BROOD

Al een aantal weken geleden is er op een fors stuk grond achter de grote boomgaard tarwe en rogge ingezaaid en die begint nu mooi op te komen. Het is een beetje een wild plan. Want als het allemaal mooi opkomt, staan we ergens eind zomer voor de vraag hoe verder. Als alles heel voorspoedig verloopt, zouden we een forse graanoogst kunnen krijgen om flink wat broodmeel te maken. Maar dat is zo eenvoudig nog niet. Er moet dan eerst worden gemaaid, gedorst en geschud (om het kaf van het koren te scheiden) en tenslotte gemalen. Hoe we dat precies allemaal moeten doen (met de hand, machines huren, uitbesteden) en of het wel uitvoerbaar is, is nog onduidelijk; praktische suggesties zijn altijd welkom. En daarna is er dan nog de vraag welke kwaliteit roggebrood en tarwebrood dit gaat opleveren; een doorsnee boerenbruin uit de supermarkt wordt het zeker niet. Maar het experiment is leuk en de teelt werkt op zijn minst goed als groenbemester, omdat tarwe en graan met hun uitgebreidere wortels veel stikstof van de lucht in de bodem brengen, en dat kan zo’n stuk eenzijdig bewerkte zandgrond wel hebben.

Deel dit bericht: