SLIMMER SCHOFFELEN

Eén van de grote problemen van biologisch groentes kweken is het onkruid. Omdat je geen gif gebruikt, groeit er heel veel en het is heel arbeidsintensief om dat allemaal steeds te verwijderen (maar het moet wel). Dat hebben we de afgelopen twee seizoenen gemerkt. We kropen regelmatig door de bedden om pollen kweekgras, woekerende winde of steeds grotere stengels melde weg te halen…en dan nog. Tot op zekere hoogte is dat onvermijdelijk, maar het kan wel een tandje minder als we het slimmer aanpakken, dacht Bram: eerder schoffelen en mechanisch schoffelen. We beginnen nu met onkruid verwijderen zo ongeveer voordat het boven de grond komt. De nieuwe schoffelmachine achter de tractor doet de lange stukken tussen de rijen plantjes en met de hand schoffelen we dan ook nog eens overdwars. Zo komen de wortels van het onkruid zonder al te veel inspanning bovenop te liggen en dankzij de zon zijn die in een dag of twee verdroogd. Het werkte gisteren als een tierelier en we hebben al met al zo’n 15 bedden jonge prei, andijvie, sla, spinazie, venkel, spitskool en uitjes schoon gemaakt.

Deel dit bericht: