DubbelBoeren (donker) Blond – 2024

Als Herenboeren de Groote Heide en Herenboeren Land van Weert brouwen we voor het eerst bier voor onze leden, gemaakt van eigen geteelde gerst en tarwe. Dit realiseren we in samenwerking met De Weerter Stadsbrouwerij / De Brouwschuur. Het pionierswerk bracht uitdagingen met zich mee, maar we zijn enthousiast over de voortgang. Hieronder een kort verslag. We hebben er ook een filmpje gemaakt en dat vind je hier.

Brouwdag Schroten

Op 12 december 2024 vond de brouwdag plaats bij de Weerter Stadsbrouwerij. Samen met brouwer Jordi hebben we ons bier gebrouwen
van onze gemoute gerst en ongemoute tarwe. Eerst werden alle granen geschroot. Dit proces – het grof breken van de korrels – maakt de voedingsstoffen vrij, zonder dat de vliesjes beschadigd raken. Deze vliesjes zijn later nodig voor het vormen van een filterbed. Het schroten van 300 kg
gerstemout en 60 kg tarwe nam ruim een uur in beslag. Ondertussen bracht brouwer Jordi het water in de brouwketel op temperatuur.

Maischen


Het brouwen begon met het toevoegen van het graan aan de maischketel, een grote ketel met roerwerk die via stoom wordt verwarmd. Gedurende ruim een uur werd het beslag op een constante temperatuur van 64 graden Celsius geroerd, zodat enzymen het zetmeel uit de korrels konden omzetten in moutsuikers. De voortgang werd gecontroleerd met een refractometer. Hoewel de versuikering goed verliep, was het rendement lager dan gebruikelijk. Dit verschil is mogelijk te wijten aan ons natuurinclusieve graan in plaats van graan uit grote mouterijen. Na een uur werd het beslag
verwarmd tot 78 graden Celsius om de enzymwerking te stoppen.


Filteren en spoelen


Daarna werd het beslag gefilterd om vaste en opgeloste delen te scheiden. Het werd vanuit de maischketel overgepompt naar de filterketel, voorzien van een valse bodem. Hier vormde zich een filterbed van vliesjes uit de graankorrels. Zodra het filtraat – wort genoemd – helder was, werd het overgepompt naar de kookketel. Het filterbed werd gespoeld met warm water om de resterende moutsuikers te extraheren. Opvallend was dat het wort donkerder
was dan vooraf voorzien, wat zal resulteren in een donkerblond bier.


Koken van het wort


Het wort werd vervolgens aan de kook gebracht. Tijdens het koken werden bitterhop en
later aromahop toegevoegd om respectievelijk bitterheid en hoparoma’s aan het bier te
geven. Na een uur koken ging het wort naar de whirlpool, waar vaste deeltjes zoals gestolde eiwitten en hopresten werden afgescheiden. Ondertussen werd de filterketel schoongemaakt en de bostel (overblijfselen van de granen) verwijderd.

Koelen en vergisten


Na het scheiden van de vaste deeltjes werd het hete wort gekoeld via een platenwarmtewisselaar en overgebracht naar de vergistingstank. Het opgewarmde koelwater werd hergebruikt voor een volgende brouwdag. Het
wort werd teruggekoeld tot 20 graden Celsius, waarna de gist werd toegevoegd. We kozen voor een Belgische giststam, die zorgt voor de rijke
smaken van een donkerblond bier. Na 8 dagen vergisten was een eerste smaaktest veelbelovend. Het bier moet nu verder ontwikkelen en op druk
komen, zodat het op 8 januari 2025 kan worden gebotteld en voorzien van prachtige etiketten met een rode kroonkurk.

 

 

Etiket

Zoals eerder onthuld, heet het eerste Herenboerenbier
“DubbelBoeren Blond.” Blond verwijst naar het biertype, en DubbelBoeren benadrukt de samenwerking tussen de twee Herenboerderijen. Het
door Richard Jansen ontworpen etiket combineert lokale symbolen en kleuren uit de omgeving van beide boerderijen.

Bottelen

Op 8 januari 2025 was het tijd om het bier te bottelen op de bottelinstallatie van De Weerter Stadsbrouwerij. Onze ruim 1000 liter DubbelBoeren (donker) Blond ging in 33 cl flessen, voorzien van ons etiket en een rode kroonkurk. Deze flessen moesten per 24 in een doos terechtkomen en worden gestapeld op pallets. Bij het bottelen moesten aan het begin van de bottellijn lege flessen worden opgezet. Aan de achterkant werden de volle, afgesloten, geëtiketteerde flessen in dozen gezet, die weer werden dichtgeplakt. Af en toe kwam er een
flesje zonder kroonkurk uit de bottellijn. Die moest dan handmatig worden gesloten. Het bottelen verliep voorspoedig en aan het begin van de
middag waren 3 pallets beladen met 132 dozen met in totaal 3.168 flessen DubbelBoeren (donker) Blond. Totaal 1.045 liter. Vervolgens kwam Bram een pallet met 60 dozen ophalen voor Herenboeren De Groote Heide.


Evaluatie en beoordeling

Na de uitgifte van het bier zullen we een uitvraag doen naar jullie ervaringen. Voor degene die gebruik maken van de bierapp Untappd, kunnen het bier ook via die weg beoordelen. Zie daarvoor: https://untp.beer/X7aAP  We kijken ernaar uit om dit unieke project samen te vervolgen. We hopen dat het eerste
bier iedereen zal bevallen en een eigen bier voor herhaling vatbaar is. We hebben namelijk nog mout voor twee brouwsels en willen dit project zeker voortzetten!

Hartelijke groeten van de gezamenlijke bierbrouwcommissie

Deel dit bericht: