Skip to content
herenboeren_nieuwe_kopafbeelding3

PROEFABONNEMENT WEER BESCHIKBAAR!

Probeer van april t/m oktober vijf keer de weekoogst om te ervaren hoe het leven als Herenboer je bevalt. De oogst bestaat uit groenten, eieren en kruiden. Je zit nergens aan vast want het proefabonnement stopt automatisch na 5 keer.

WELKOM BIJ HERENBOEREN DE GROOTE HEIDE

Elke week groenten van het seizoen vers van het land, eitjes en kruiden, meel van eigen graan, aardappelen, fruit en nog veel meer. En dat alles ‘gewoon’ van onze eigen boerderij op de Baronie in Soerendonk, even onder Eindhoven. Onder leiding van een professionele boer produceren we daar samen en duurzaam ons eigen voedsel: zonder gif, met respect voor biodiversiteit en natuur, zonder dieronvriendelijke methodes, en toch betaalbaar. 

Pak de regie over je voedsel terug en word mede-eigenaar van onze Herenboerderij. Behalve lekker en gezond, is dat ook leuk en leerzaam!

WhatsApp Image 2020-08-06 at 22.40.16 (1)

De kosten

Ieder huishouden betaalt eenmalig €2.000,- om mede-eigenaar te worden van de coöperatie (1-persoons huishoudens €1.000,- ). Verder betaal je maandelijks een evenredig deel van de exploitatiekosten voor het aantal personen (monden) waarmee je wilt eten. Deze contributie is ongeveer € 50,- per mond per maand. Wil je op de boerderij helpen: héél graag.

WhatsApp Image 2020-05-21 at 18.41.47


De boerderij

De boer doet veel, maar kan niet zonder vrijwilligers. Ieder lid doet wat hij kan en leuk vindt, sommigen doordeweeks overdag, anderen in de (vroege) avond of het weekeinde. Werken op het land of in de groentekas, het onderhoud van de boomgaard, de kruidentuin of de kippen, helpen bij het oogsten, de distributie, sociale activiteiten, of communicatie. We doen het samen.

WhatsApp Image 2020-07-25 at 13.46.44


De opbrengst

Al het eetbare dat onze biologische boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Zo kun je dus rekenen op vele tientallen soorten (ongewassen) groenten, eieren, zelf te plukken kruiden en fruit, of tarwemeel. Wat je in de periode april-december “te veel” krijgt, kun je invriezen of inmaken voor de maanden januari-maart dat er weinig of niets van het land komt.  

BoomgaardNov2021


De locatie

In Soerendonk ligt het oude landgoed ‘Baronie van Cranendonck‘, waar we elf hectare grond pachten. Het is er landelijk en rustig, het zit er vol vogels, vlinders, torretjes, en insecten. Het ligt 15-25 km onder Eindhoven, Veldhoven, Waalre of Geldrop, maar onze leden daar helpen elkaar met het ophalen, zodat je niet elke week “moet“, maar gelukkig wel mag.

DAGBOEK VAN DE BOERDERIJ

Planten, wieden, maaien, oogsten en nog veel meer; in dit dagboek lees je wat er door de seizoenen heen allemaal gebeurt op en rond het land. 

 • 23 november 2023

  WITTE KOLEN WERPEN

  WITTE KOLEN WERPEN
  Er wordt voor a.s. maandagavond eventueel nachtvorst verwacht en daar kunnen de kolen niet tegen. Dus moesten ze vandaag (donderdag) al van het land af. Want de oogstploeg heeft zaterdag al genoeg te doen en op maandag overdag zijn er geen vrijwilligers. Echt veel werk was het niet en voor een beetje kolen gooien zijn […]
 • 20 november 2023

  ZOO… VEELZIJDIG

  ZOO… VEELZIJDIG
  Het land was door de vele regen van de afgelopen dagen erg sompig geworden. Daarom mochten we niet met de auto op het veld. We konden wel een handkar meenemen. Gelukkig hadden we niet zo veel te doen wat oogsten betreft. Behalve de prei en veldsla kwam de rest van de uitgifte uit de winterstalling. […]

ZOVEEL MEER DAN EEN BOERDERIJ

Een Herenboerderij is ook de plaats waar leden en hun boer elkaar ontmoeten en mooie initiatieven ontstaan. Recepten worden uitgewisseld, workshops en lezingen verzorgd, leuke kinderactiviteiten georganiseerd en rondleidingen gegeven. Herenboeren en hun boer werken zo duurzaam mogelijk, en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit verbetert, de natuur ontwikkelt en het landschap herstelt zich. Zo is het voor mensen, planten én dieren een fijne plek om te zijn.

Herenboeren zijn soeverein, want runnen met elkaar een bedrijf zonder bank of subsidie. Hun boer zorgt voor voldoende duurzaam en kwalitatief goed voedsel en krijgt daarvoor een prima salaris. Zo maken de Herenboeren werk van een eerlijk, door mensen gedragen en bovenal toekomstbestendig voedselsysteem. Lees hier meer over de Herenboerenbeweging van Herenboeren Nederland.