Groenten naar keuze (bijvoorbeeld prei, of een kool)
Klont boter / scheut olijfolie
Snufje zout
Prei is erg lekker om te smoren. Daarvoor moet je de prei wassen en grof snijden in stukken van 5 cm. In een pan leggen waar de prei in 1 laag past, net onder water. Klontje boter of scheut olijfolie toevoegen en wat zout. Aan de kook brengen, dan vuur laag draaien en langzaam droog laten koken zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen. Ondertussen even husselen. De prei wordt boterzacht en krijgt een zoet hartige smaak op deze manier.
In het midden zie je ook gesmoorde spitskool en rechts een gesmoorde savooiekool. Ook koolraap is erg lekker om te smoren, eventueel samen met winterpeen, in plakjes. Het is ook lekker om takjes tijm mee te smoren, dan laten de blaadjes vanzelf los. De bereidingswijze is hetzelfde als de prei.
Om kool te smoren, bijvoorbeeld savooiekool, snijd je de kool over de lengte in kwarten. Deze leg je in een pan voor ¾ onder water met een klontje boter of scheut olijfolie erbij en wat zout. Aan de kook brengen met een deksel op de pan. Dan haal je de deksel eraf en laat je de kool langzaam droogkoken zodat het vocht kan verdampen. De kool laat je karamelliseren tot hij lichtbruin kleurt.