Recepten

Op deze pagina delen we lekker recepten van leden met je. Uiteraard gemaakt met ingrediënten van de boerderij. Ook vind je op onderaan deze pagina tips & tricks voor het zo lang mogelijk vers houden en conserveren van alle producten van het land.

Kijk daarnaast ook eens op de websites www.lekkervanbijons.be en www.groentegroente.nl voor meer inspiratie.

 

Wil je jouw recept ook op deze pagina laten plaatsen? Lever jouw recept dan met onderstaand formulier aan en jouw recept wordt op deze pagina gepost.

Soep

Soepen

Salade

Salades

Bijgerechten

Bijgerechten

Vlees

Vlees

Vis

Vis

vegetarisch

Vegetarische gerechten

Taart

Desserts

Conserveren, fermenteren, prepareren, op ‘t zuur zetten, roken…


We krijgen zoveel moois van het land, maar hoe bewaar en conserveer je de groenten nu het beste thuis? Hieronder enkele technieken om voedsel langer te bewaren.

  • Blancheren: snijd de bladeren en stengels in stukken. Kook de groente 2-3 minuten in water en leg de groente daarna 2-3 minuten in (ijs)koud water. Droog de groente daarna met keukenpapier en vries het in porties in.
  • Fermenteren: een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Het fermentatieproces verschilt per product.
  • Inleggen: een proces waarbij een middel wordt toegevoegd aan het product om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Inleggen kan onder andere met zout (pekelen), zuur, suiker (konfijten), siroop en alcohol. 

Hieronder vind je een alfabetische lijst met groenten en manieren om ze te bewaren en bewerken.