Ingrediënten (voor 4 personen)
1,5 liter kippenbouillon
1 grote stronk broccoli
1 bakje kruidenkaas
Bereiding
Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook in de kippenbouillon. Als de broccoli beetgaar is, maak er dan een gladde soep van met een staafmixer. Voeg de kruidenkaas toe en laat die smelten in de soep. Eet smakelijk!
Ook lekker met zalmsnippers erin!
Ingrediënten (6 personen)
Van de boerderij:
2 bolcourgette
1 staafcourgette
5 middel grote aardappelen
grote hand vol wortelen
3 grote uien
1 rode peper (naar smaak)
4 kleine preien
bosje tijm
Overig:
3-5 tenen knoflook (naar smaak)
zonnebloemolie
peper uit molen
wat kerriepoeder
bouillon blokjes (vegan – naar smaak)
ca. 2,5-3 liter water
Bereiding
Maak alle groentes schoon (schil aardappel en wortel en snij in blokjes, verwijder de zachte delen van de courgettes en snij in blokjes, snij de preien in ringen)
Snij de ui in halve ringen en fruit in wat zonnebloemolie, voeg als uien glazig zijn de knoflook, peper, prei en wortel toe en fruit een paar minuten mee. Voeg daarna de aardappel en courgette toe en fruit ook even mee.
Vul de pan met, liefst kokend, water en voeg de bouillonblokjes, kerriepoeder en peper uit de molen toe en laat de soep 30 min sudderen. Leg de takjes tijm boven op de soep (niet er doorheen).
Verwijder de takjes tijm en pureer de soep. Je kunt de soep nu eten of in potten doen en wecken. (of gewoon op de deksel zetten en af laten koelen – let er op dat het dekseltje na afkoelen een deukje heeft dan weet je dat het potje vacuum is en bewaard kan worden, is dit niet het geval zet de soep in de koelkast) Geweckt is de soep minstens 1 jaar te bewaren niet geweckt een aantal maanden.
Ingrediënten (6 personen)
1 grote of 2 kleine ui
2 preien
5 bataten
3 wortelen
2 kleine venkel
Linzen (voor de dikte)
Knoflook naar smaak
kruiden naar smaak (geelwortel, chili-vlokken, peterselie, lavas, tijm, kerrie, paprikapoeder etc.)
3 vega bouillon-blokken (ik gebruik een 4 liter pan)
1 blik lima bonen
1 blik chili bonen
1 blikje tomatenpuree of 1 blik tomatenblokjes
Bereiding
Voor de basis van de soep snij de ui, 1 prei, 3-4 bataten, 1 venkel en 2 wortelen grof en fruit dit aan met de knoflook in een beetje olie in de soeppan.
Doe er de tomatenpuree bij en bak dit even mee. (als je tomaten blokjes gebruikt hoeft dit niet). Doe er de kruiden bij en bak deze ook even mee.
Giet er nu het water bij tot de pan vol is (let op: niet te vol want de overige groenten moeten er nog bij), en doe er de bouillon-blokken en linzen bij (linzen afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben 1-3 kopjes). Breng aan de kook, en laat doorkoken tot groenten gaar zijn. (proef af en toe of er voldoende kruiden in zitten voor je smaak)
In de tussentijd snij de overige venkel, prei, bataat en wortel in blokjes. En je spoelt de bonen af, als je die erbij wilt doen.
Nu de groenen in de soep gaar zijn kun je de soep pureren, als je tomatenblokjes gebruikt kunnen deze er nu bij. Als de soep mooi glad gepureerd is kunnen de gesneden groenten er bij. Nog even warm houden dan kan het uit (groenten garen nog wel door in de hete soep). Een zeer smakelijke soep voor de kouder wordende dagen.
Ingrediënten (6 personen)
2 liter water
300 gr schouderkarbonade / ribbetjes
2 groentebouillonblokjes
500 gr spliterwten
1 prei
250 gr knolselderij
1 winterpeen
1 aardappel (250 gr )
1 rookworst (275 gr)
1 laurierblaadje
Selderij (25 gr)
1 ui
Bereiding
Ingrediënten (6 personen)
2 liter water
3-4 bouillonblokjes (afhankelijk van je smaak en de sterkte van de blokjes)
400 gram groenten (bijvoorbeeld een mix van wortel, (knol)selderij, prei, bloemkool, broccoli, ui, …)
200 gram soepballetjes
1 handje vermicelli
Bereiding
Breng het water met de bouillonblokjes en de groenten aan de kook en laat koken totdat de groenten de juiste ‘bite’ hebben (variërend van 10 tot 30 minuten). Voeg optioneel de soepballetjes en vermicelli toe en laat nog 15 minuten zachtjes op staan (niet of nauwelijks koken).
Ingrediënten (4 personen)
500 gram koolraap (in blokjes)
1 ui (fijn gesneden)
1,5 appel (in blokjes)
25 gram boter
2 kippenbouillonblokjes
75 ml crème fraîche
0,5 prei (in ringen)
4 plakjes gerookt ontbijtspek
Peper en zout
Bereiding
Bak de koolraap, ui en appel 5 minuten in de boter. Voeg de bouillonblokjes en 1 liter water toe. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de groente gaar is.
Bak intussen de plakjes spek in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en hak ze klein.
Bak de prei in het spekvet tot de prei een beetje zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en (flink veel) peper.
Serveer de soep in kommen en garneer met de prei en spekkruimels.
Eet smakelijk!
Ingrediënten (4 personen)
200 gram mosterdblad
1 eetlepel olijfolie
3 bosuitjes
een stuk gember van ongeveer 3 cm
1 eetlepel groene curry
1 eetlepel miso
kurkuma
peper en zout
Bereiding
Was het mosterdblad en hak het grof. Was de bosui en snij in ringen. Bak de bosui met de geraspte gember en 2 theelepels groene curry. Voeg het mosterdblad toe en laat het slinken. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg 1 eetlepel miso toe. Laat de miso goed oplossen en pureer de soep met een staafmixer. Serveer de soep en strooi er als laatste wat kurkuma over.
Ingrediënten (4 personen)
Bereiding
Ingrediënten (6 personen)
2 pompoenen
2 uien in kleine stukjes
halve knolselderij
2 winterwortels in kleine blokjes gesneden
4 tenen knoflook fijngesneden
stuk (3-4cm) verse gember fijngesneden
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel koriander
Bouillon (groenten of kruiden bouillon)
Sojaroom
zonnebloemolie
peper
Bereiding
Schil de pompoenen en knolselderij, snij in schijven en haal de pitjes er uit. Snij de pompoen en knolselderij vervolgens in gelijkmatige blokjes (3 bij 3 cm ongeveer) (als je soep wat dikker wilt hebben doe er wat aardappel in)
Zet een pan op het vuur en giet hier wat olie in
Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak rustig zonder de ui en knoflook te laten kleuren. Voeg vervolgens de fijngesneden gember, de komijn en koriander toe en roer even kort door. Doe de wortel en de pompoen erbij en giet hier de bouillon op tot alles goed onder staat. Breng aan de kook en laat koken tot de pompoen zacht geworden is (ongeveer 20 minuten). Pureer het geheel met een staafmixer tot een mooie soep en breng op smaak met wat peper
Garneer de soep af met wat sojaroom en wat peterselie en eventueel wat geroosterde pompoenpitjes
Ingrediënten (4 personen)
Bereiding
Ingrediënten (4 personen)
Bereiding
Snipper een ui en fruit deze zachtjes aan zonder teveel te kleuren in wat olijfolie. Was en snijd intussen 200 gram raapsteeltjes. Voeg de raapstelen toe aan de ui als deze glazig is en laat ze in enkele minuten op middelhoog vuur slinken. Voeg dan 1 liter kippen- of groentebouillon toe en laat de raapstelen 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer en meng er voor het opdienen nog ca. 100 ml room door. Afmaken met wat peper. Tip: eventueel garneren met een handje verse bieslook of peterselie.
Meerdere recepten met raapsteeltjes:
https://groentegroente.nl/groe
(voor 2 tot 3 liter runderbouillon)
Wil je een donkere bouillon? Begin dan, na stap 1 als volgt:
Deze bouillon is maandenlang te bewaren in de diepvries.
Ingrediënten (6 personen)
1 of 2 kleine savooiekolen klein gesneden
knoflook naar smaak (2-3 tenen) geplet
1 grote of 2 kleine uien gesnipperd
1/2 knolselderij in blokjes
3-4 aardappelen in blokjes
groente bouillon (of bouillon van een kruiden mix zie boek Space wise green)
een paar penen of wortel klein gesneden
kop linzen of bonen (naar smaak)
kikkererwten (blik of geweld)
(evt. naar smaak kun je nog bouillonblokjes – zonder zout – toevoegen)
Kruiden naar smaak
Bereiding
Fruit in een grote, liefst gietijzeren pan de ui, knoflook, de helft van de wortel, de aardappel en knolselderij in wat olie. Voeg na een paar minuten de savooiekool toe en fruit nog een paar minuten mee.
Voeg bouillon aan pan toe tot deze vol is (ca. 2,5-3L) laat het geheel nu 30-40 min. pruttelen. Pureer het daarna to een gladde soep.
Voeg nu de rest van de aardappel, wortel en knolselderij, linzen en kikkererwten toe aan de soep en kook gaar. Proef regelmatig en pas aan naar smaak.
Ingrediënten (4 personen)
1 krop sla
1 handvol veldsla
1 ui
1 teentje look
1,5 l groentebouillon
25 g boter
50 g geraspte Parmezaan
peper en zout
Bereiding
Snipper de ui en knoflook. Doe ze in een grote pan en stoof ze in een beetje boter.
Neem de gewassen sla en voeg deze toe samen met de groentebouillon.
Kook het geheel onder deksel gedurende 20 minuten.
Kruid af met peper en zout naar eigen smaak. Pureer de soep. Desgewenst kun je de soep zeven.
Dien op en werk af met de geraspte Parmezaan.
Bron: www.lekkervanbijons.be
Ingrediënten (6 personen)
1 kilo tomaten in blokjes (of 3 blikjes tomatenblokjes)
200 gram geroosterde paprika (uit een pot of vers)
3-4 bouillonblokjes
water
250 gram soepballetjes
scheutje room
Bereiding
Doe de tomatenblokjes en de paprika in een pan en vul met water aan tot 2 liter. Voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook en laat zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep tot een gladde massa met een staafmixer. Voeg de soepballetjes en het scheutje room toe (naar smaak) en laat de balletjes garen.
Ingrediënten (6 personen)
6 grote uien
2 tenen knoflook
30 gram bloem
1 laurierblad
2 takjes tijm
150 ml witte wijn of madeira
1,5 liter runderbouillon
boter
Bereiding
Boter verwarmen en uien (in halve ringen gesneden) bakken tot ze glazig en lichtbruin zijn. Geperste knoflook toevoegen en de bloem door een zeefje toevoegen. Goed blijven roeren. Na 2-3 minuten de bouillon, wijn, laurier en tijm toevoegen en blijven roeren. Na 2-3 minuten vuur laag zetten en soep minstens 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Naar smaak nog zout en peper toevoegen.
Ingrediënten (6 personen)
2 kleine pompoenen
2 grote uien
3 grote tenen knoflook
flink stuk gember (3 cm)
3 aardappelen
2 grote zoete aardappel (bataat?)
Kop linzen
Bleekselderij
Pompoenkruiden (zie Spice wise green)
3 vega bouillonblokjes
Diepvries boontjes/Erwtjes (of andere verse groente)
Groote soeppan
Bereiding
Doe de pompoen in de oven tot deze gaar is (op 180° C). Als de pompoen gaar is snij doormidden, haal pitten er uit en daarna het vruchtvlees.
Snij de uien in halve ringen, plet de knoflook en snipper het stuk gember. Snij bleekselderij klein. Snij de aardappelen (normale en zoete) in blokjes.
Doe wat raapolie in de soeppan en fruit de ui, voeg de knoflook, gember, 1/3 van de aardappel (normale en zoete) kruiden en bleekselderij toe. Fruit alles even mee.
Voeg nu het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg nu de pompoen toen en kook even door. Pureer de soep en kook weer even door.
Doe er nu de rest van de aardappelen, linzen en boontjes (of erwtjes) bij. En laat dit gaar worden (kan in de afkoelende soep)
Variëren kan naar smaak.
Ingrediënten (4 personen)
1 of 2 ui(en) (van de boerderij)
2 teentjes knoflook
2 cm verse gember
1 of 2 courgettes (van de boerderij)
1 of 2 venkel (van de boerderij)
zonnebloemolie
1 (of 2 hang van smaak af) tl kaneelpoeder
2 tl )of 1 hangt van smaak af) harissa (kun je ook zelf maken)
1.2 l water
200 ml sojaroom (of kookroom)
2 (vega) groentebouillonblokjes
1 citroen
0.5 bosje munt
Bereiding
Pel en snipper de ui.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Verwijder de schil van de gember en snijd de gember fijn.
Snijd de courgettes in blokjes.
Halveer de venkel in de lengte, verwijder de kern en snijd de venkel in gelijke stukken.
Verwarm wat zonnebloemolie in een hoge pan en fruit de ui, knoflook, gember en het kaneelpoeder circa 2 minuten. Voeg de venkel, courgettes en de harissa toe en bak circa 5 minuten mee. Schenk het water en de sojaroom (of kookroom) erbij en voeg de groentebouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Kook circa 10 minuten.
Halveer de citroen en pers het sap uit boven de pan met de soep.
Pureer de soep met een staafmixer.
Snijd de munt fijn. Voeg toe aan de soep en warm even kort door.
Serveer b.v. met turksbrood met een mengsel van citroenrasp en peterselie.
Ingrediënten (6 personen)
Basis soep (alle groente klein gesneden):
5 kleine aardappelen
1 kleine knolselderij
3 wortelen
3 stengels bleekselderij
1 ui
2 tl. kerriepoeder
1 tl. koriander
1 tl. komijn
1/2 tl. chili-vlokken
Soepvulling (alles in kleine blokjes)
5 kleine aardappelen
1 kleine knolselderij
3 wortelen
3 stengels bleekselderij
1 ui (in kwart ringen)
4 groentebouillon blokjes
5 kardemom zaden
2 kruidnagel
2 laurierblad
paar takjes tijm
peper naar smaak
Bereiding
Voor de basissoep doe wat zonnebloemolie in de pan and fruit de groenten aan (paar minuten). Doe er dan het kerriepoeder en chilivlokken bij en bak even mee.
Doe er nu kokend water bij (3l) en de overige kruiden (komijn en koriander) en laat het geheel even koken tot de groente gaar zijn. Pureer het met een staafmixer.
Maak nu de soep af met het toevoegen van de in blokjes gesneden groenten, bouillonblokjes, kruidnagel, laurier, kardemom en takjes tijm. Laat de soep even zacht garen (tot de groenten gaar zijn) Haal de takjes tijm er uit. (proef de soep regelmatig en pas aan naar smaak)
Je kunt er eventueel nog kokosmelk in doen om de soep wat romiger te maken. Ook ander kruiden kunnen er in al naar gelang je smaak en gewenste pittigheid. Dien op met b.v. naanbrood.
Ingrediënten (6 personen)
3l groentebouillon
olijfolie
3 uien
1 prei
1 witte kool
2 of 3 aardappel
1/tl. korianderzaad
1/2 tl. komijnzaad
1/2 tl. kardemom
1/2 tl. peperbolletjes
1/2 tl. chilivlokken
1/2 tl. foelie
2 laurier blaadjes
enkele takjes tijm
1 to 3 tenen knoflook (naar smaak)
Bereiding
Verwarm een scheut olijfolie in een soepketel.
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie maar laat ze niet kleuren. Maak de prei schoon. Snijd ze grof en doe ze bij de uien. Snijd de witte kool in stukken. Doe ze ook in de soepketel. Schil de aardappel, snijd ze in stukken en doe ze bij de rest van de groenten. Laat alles stoven zonder te kleuren.
Verwarm een kleine pan op het vuur. Kneus het korianderzaad, komijnzaad, de kardemom en de peperbollen in een vijzel. Doe er de chilivlokken en de foelie bij en rooster de specerijen in de pan. Doe de geroosterde specerijen met wat laurier en tijm in een kookbuiltje.
Giet de warme groentebouillon bij de groenten en vul aan met water tot alle groenten onder staan. Hang het kookbuiltje in de soep.
Kneus en pel de knoflook. Doe hem bij de soep. Laat op een laag vuur onder deksel 30 tot 45 minuten garen. Haal het kookbuiltje uit de soep. Mix de soep met een staafmixer. Werk af met een scheut sojaroom en kruid met witte peper.
Je kunt er ook kikkererwten in doen als de soep gaar is voor een “bite” of andere groenten.