Skip to content

Bewaartips

Conserveren, fermenteren, prepareren, op ’t zuur zetten, roken…

We krijgen zoveel moois van het land, maar hoe bewaar en conserveer je de groenten nu het beste thuis? Hieronder enkele technieken om voedsel langer te bewaren.

  • Blancheren: snijd de bladeren en stengels in stukken. Kook de groente 2-3 minuten in water en leg de groente daarna 2-3 minuten in (ijs)koud water. Droog de groente daarna met keukenpapier en vries het in porties in.
  • Fermenteren: een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Het fermentatieproces verschilt per product.
  • Wecken: voedsel in glazen weckpotten doen (dus met inmaakringen en weckklemmen) en daarna gedurende bepaalde tijd in water van bepaalde temperatuur (tijd en temperatuur verschilt per voedselproduct) plaatsen om ervoor te zorgen dat de weckpot vacuüm trekt.
  • Inleggen of inmaken: een proces waarbij een middel wordt toegevoegd aan het product om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Inleggen kan onder andere met zout (pekelen), zuur, suiker (konfijten), siroop en alcohol. 
  • Inkuilen:
    Geschikt voor de meeste wortelgewassen, zoals: aardappelen, koolraap, knolselderij, bieten, mierikswortel, pastinaak, rammenas, winterwortelen. Deze gewassen moeten daartoe omstreeks oktober geoogst worden, waarbij het loof vlak boven de wortelhals afgesneden wordt. Inkuilen kan op verschillende manieren:
     
    • In kisten: leg de groenten op een laag zand in een kist, bedek ze met zand en leg de volgende laag er bovenop. De wortelen kun je tot vijf maanden in kisten op een droge, koele plek bewaren. 
    • In droge grond: graaf een kuil en leg hier een laag stro of zand in. Leg hier vervolgens een laag wortels in. Breng over deze laag weer een laagje stro of zand aan en zo doorgaan totdat alle wortels in de kuil gebracht zijn. Brengen daarna nog een 25 cm dikke laag stro over het geheel aan en sluit de kuil af met planken. Breng tenslotte op de planken ook nog een laagje grond aan.
    • Op natte grond: spreid een stuk geperforeerd plastic uit. Om dit plastic graven we een greppeltje. Leg een laagje stro of zand op het plastic en leg hier vervolgens een laag wortels in. Breng over deze laag weer een laagje stro of zand aan en zo doorgaan totdat de stapel ongeveer 25 cm hoog is. Plaats dan in het midden van de stapel een verticale buis (bijvoorbeeld een draineerbuis). Stapel vervolgens de groenten op dezelfde manier als hierboven beschreven. Brengen daarna een 25 cm dikke laag stro over het geheel aan en bedek dit met een laagje grond. Zorg dat de buis boven de stapel uitsteekt en sluit de buis af bij vorst door middel van bijvoorbeeld een prop. De groenten zijn ongeveer vier tot vijf maanden houdbaar. Kies altijd een beschutte en goed gedraineerde plek.

Hieronder vind je een alfabetische lijst met groenten en manieren om ze te bewaren en bewerken.