Skip to content

Herenboeren De Groote Heide

Herenboeren De Groote Heide is een coöperatieve boerderij in Soerendonk, gemeente Cranendonck, Noord-Brabant. Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. 

Wat: samen duurzaam voedsel verbouwen
Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je éigen kleinschalige boerderij. Daarvoor hebben we in juni 2019 een coöperatie opgericht. Zo kunnen we erop vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Wie: Herenboeren (leden), boeren & bestuur
We streven naar een coöperatie met 200 deelnemende huishoudens, zo’n 500 personen inclusief kinderen (leden). Iedereen die gezond en eerlijk voedsel belangrijk vindt is welkom. >> Lid worden?
Onze boeren en werken in dienst van de coöperatie. Zij zetten hun kennis en ervaring in om het werk op het land te verrichten en de dieren te verzorgen. De leden van de coöperatie kúnnen meewerken op de boerderij, maar dat hoeft niet. >> Maak kennis met onze boeren.
Uit de leden is een bestuur gekozen dat de dagelijkse zaken beheert. Tenminste één keer per jaar is er een ledenvergadering waarin de leden meebeslissen over de exploitatie, de veehouderij, het jaarlijkse teeltplan en wat er verder aan activiteiten wordt georganiseerd. >> Maak kennis met ons bestuur.

Waar: prachtige locatie op landgoed De Baronie van Cranendonck

Herenboeren De Groote Heide vind je op De Baronie van Cranendonck. Dat landgoed ligt in het hart van natuurgrenspark De Groote Heide. De Baronie kenmerkt zich door zijn sfeer, uitstraling en relatie met natuur en cultuur.

>> Lees meer over De Baronie van Cranendonck.


Hoe: in 2019 maakten we een vliegende start!

Om onze herenboerderij te starten zochten we minimaal 150 deelnemende huishoudens. Het begon met een informatieavond op 11 maart 2019 en de zoektocht naar kartrekkers, leden, boeren en grond. Dat leidde tot de oprichting van onze coöperatie op 19 juni 2019 en de eerste ALV op 10 november 2019. Al op zaterdag 11 april 2020 was er onze eerste uitgifte van eieren en rundvlees. En vanaf 6 juni 2020 genieten we volop van verse groenten van het seizoen, fruit en eieren. Net als van kruiden, graan en aardappels. 

>> Lees meer over “onze vliegende start.
Kaart De Groote Heide