Koninklijk bezoek aan Herenboeren Wilhelminapark

Om stipt kwart voor 2 kwam hij aangereden, om pas rond kwart voor 4 weer te vertrekken. De 2 uur dat het werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan de Herenboerderij in Boxtel duurde, bood hem een prachtig inkijkje in dat wat Herenboeren is en kan worden. “Jullie succes is de reden dat ik hier ben.”

\"\"
De Koning aan tafel bij onze leden en boer, en wethouder Van de Wiel (Foto: Peter de Koning)

Zo schoof hij aan tafel bij een aantal leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Zij vertelde hem wat de Herenboerderij in hun ogen zo mooi maakt. Susanne vertelde hoe ze met haar BodemAdviesCommissie boer Geert inspireert om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen en de bodem gezonder te maken. Claudine vertelde hem dat er meer is dan de boerderij en de oogst, en hoe zij zich met anderen inzet voor meer plezier, ontmoeting en sociale binding. En Claudia ‘vaste vrijwilliger’ op het land en rechter hand van de boer, haalt veel plezier uit haar werkzaamheden, liet ze hem weten. De Koning, goed voorbereid en zeer geïnteresseerd, stelde ook veel vragen voordat hij na 20 minuten doorliep naar een tweede tafel.

Daar waren het zes voorzitters van zes initiatieven uit de rest van Nederland, die uit de doeken deden waarom ze ook een Herenboerderij willen oprichten; en daar vrijwillig heel veel tijd en energie in stoppen. Persoonlijke motivaties rond een mooiere wereld en gezond voedsel voor hun kinderen voerden de boventoon. De Koning was duidelijk ook geïnteresseerd in de zoektocht naar grond en de manier waarop de initiatieven hun leden weten te boeien en binden. En Rotterdam, is de bodem daar klei of veen?

\"\"
Goed gesprek met de Koning met kartrekkers van andere Herenboereninitiatieven (Foto: Peter de Koning)

Daarna ging het richting de uitleverplek, waar ‘hoofd uitlevering’ Yvonne aan de Koning liet zien wat deze week de oogst van de week is. Uiteraard kreeg de Koning, hoewel (nog) geen Herenboer, toch een mooi pakket met verse groenten en fruit, eieren en honing van het land mee.

Na een korte stop bij de varkens en de kipcaravan tussen de perenbomen was er alle tijd voor een derde gesprek met een aantal relaties van Herenboeren Nederland. Vanuit ieders professie duidden zij het belang, maar ook de uitdagingen van Herenboeren. Want ook hier kwam de rol van grond aan de orde, en manieren waarop geschikte landbouwgrond veiliggesteld kan worden voor de toekomst. Verder stonden de gesprekspartners van de Koning stil bij hoe te voorkomen dat Herenboeren en soortgelijke initiatieven opgeslokt worden door het gangbare systeem; banken, voedselverwerkers e.d.

\"\"
De Koning schoof ook aan bij een aantal relaties van herenboeren Nederland (Foto: Peter de Koning)

Na deze tafel was er voor de Koning nog mooi wat tijd over om informeel zijn indrukken van de middag te delen met de aanwezigen. Om kwart voor 4 was de tijd voor de Koning rijp om op te stappen, maar wel met voor een paar dagen eten in de achterbak.

 

Deel dit bericht: