Verslag van Hoog bezoek bij Herenboeren Wilhelminapark

Verslag van Hoog bezoek bij Herenboeren Wilhelminapark

Begin september neemt Douwe Korting van Herenboeren Nederland contact op met de vraag of ik als voorzitter van Herenboeren De Groote Heide een woensdagmiddag vrij kan maken. Koning Willem Alexander zal als onderdeel van een reeks werkbezoeken aan allerlei burgerinitiatieven in het land ook de boerderij in Boxtel bezoeken. Een geweldige mogelijkheid om te praten over wat ons Herenboeren bezighoudt en waarom we ons inzetten voor dit geweldige concept. En ook om te vertellen waar we tegenaan lopen en waar we energie van krijgen. Op woensdag 11 september was het dan zo ver. Met de boodschap: “Wees op tijd” staan zes voorzitters klaar voor het gesprek met de Koning.

Koning brengt werkbezoek aan eerste Herenboerderij

Om stipt kwart voor 2 kwam hij aangereden, om pas rond kwart voor 4 weer te vertrekken. De 2 uur dat het werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan de Herenboerderij in Boxtel duurde bood hem een prachtig inkijkje in dat wat Herenboeren is en kan worden. “Jullie succes is de reden dat ik hier ben.”

Zo schoof hij aan tafel bij een aantal leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Zij vertelden hem wat de Herenboerderij in hun ogen zo mooi maakt. Susanne vertelde hoe ze met haar BodemAdviesCommissie boer Geert inspireert om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen en de bodem gezonder te maken. Claudine vertelde hem dat er meer is dan de boerderij en de oogst, en hoe zij zich met anderen inzet voor meer plezier, ontmoeting en sociale binding. En Claudia ‘vaste vrijwilliger’ op het land en rechter hand van de boer, haalt veel plezier uit haar werkzaamheden, liet ze hem weten. De Koning, goed voorbereid en zeer geïnteresseerd, stelde ook veel vragen voordat hij na 20 minuten doorliep naar een tweede tafel.

Koning praat met zes herenboerenvoorzitters

Daar waren het de voorzitters van zes initiatieven uit de rest van Nederland, die uit de doeken deden waarom ze ook een Herenboerderij willen oprichten; en daar vrijwillig heel veel tijd en energie in stoppen.

“Dan het moment waarop we aan het wachten waren. De aankomst van de Koning. Krijg je toch de twijfel, moesten we staan of zitten. Staan besluiten we, kunnen we rustig een handje geven, eerste keer voorstellen en dan samen gaan zitten. Het publiek op de tweede rij en ook de aanwezige pers heeft hun plek gevonden. Douwe als tafelheer introduceerde elke voorzitter en onze initiatieven en zorgde ervoor dat we allen aan bod kwamen in het gesprek.”

Persoonlijke motivaties rond een mooiere wereld en gezond voedsel voor hun kinderen voerden de boventoon. De Koning was duidelijk ook geïnteresseerd in de zoektocht naar grond en de manier waarop de initiatieven hun leden weten te boeien en binden. En Rotterdam, is de bodem daar klei of veen?

“Een plezierig gesprek dat veel te snel voorbijging. Hier krijgen we allemaal zoveel energie van, praten over het concept wat wij een warm hart toedragen, met iemand die zich zo goed had voorbereid dat hij precies wist waar we het over hadden.”

Voor de volledigheid: Onder de voorzitters is onze collega uit Loenen, zijn boerderij is sinds dit voorjaar de tweede Herenboerderij van Nederland. In het gezelschap ook twee voorzitters die zo goed als zeker grond hebben; Weert en Roermond. Zij gaan in het voorjaar waarschijnlijk van start. Vooral met de lange zoektocht van Weert is dit een enorme mijlpaal voor. Verder aan tafel de voorzitters van Breda en Tilburg en ikzelf als voorzitter van De Groote Heide. Wij drieën hebben in meer of mindere mate gesprekken met grondeigenaren. Allemaal hebben we wel dezelfde uitdaging (gehad): zonder grond geen leden, en zonder leden geen grond.

De oogst van de week

Daarna ging het richting de uitleverplek, waar ‘hoofd uitlevering’ Yvonne aan de Koning liet zien wat deze week de oogst van de week is. Uiteraard kreeg de Koning, hoewel (nog) geen Herenboer, toch een mooi pakket met verse groenten en fruit, eieren en honing van het land mee.

Na een korte stop bij de varkens en de kipcaravan tussen de perenbomen was er alle tijd voor een derde gesprek met een aantal relaties van Herenboeren Nederland. Vanuit ieders professie duidden zij het belang, maar ook de uitdagingen van Herenboeren. Want ook hier kwam de rol van grond aan de orde en manieren waarop geschikte landbouwgrond veiliggesteld kan worden voor de toekomst. Verder stonden de gesprekspartners van de Koning stil bij hoe te voorkomen dat Herenboeren en soortgelijke initiatieven opgeslokt worden door het gangbare systeem; banken, voedselverwerkers e.d.

Na deze tafel was er voor de Koning nog mooi wat tijd over om informeel zijn indrukken van de middag te delen met de aanwezigen. Om kwart voor 4 was de tijd voor de Koning rijp om op te stappen, maar wel met voor een paar dagen eten in de achterbak.

 

Wytse de Jong, voorzitter Herenboeren De Groote Heide

Deel dit bericht: