Onze boeren

Sinds maart 2020 zijn onze boeren Bram en Jordy aan de slag gegaan op de boerderij van Herenboeren De Groote Heide. Hoogste tijd om eens nader kennis te maken met ze…

Boer Bram

Favoriete seizoen: De lente

Bram Verhoeven (rechts op de foto) woont samen met zijn vrouw Petra en zoon Matthieu op de Baronie. Bram en Petra kennen elkaar al vanaf de kleuterklas. Bram wilde altijd al boer worden en heeft dan ook de groenschool gedaan. Uiteindelijk is hij, bij gebrek aan een geschikt boerenbedrijf, na verdere studie arbeidsfysiotherapeut en ergonoom geworden. Hij is gespecialiseerd in fysieke arbeidsbelasting, en komt hierdoor veel bij medewerkers in groene beroepen, wat voor deze nieuwe uitdaging goed van pas kan komen. 

Op 16 maart begon Bram samen met Jordy aan de opstart van de herenboerderij. De afgelopen weken is Bram vooral bezig geweest met de kippen, de administratie, aankopen van machines, uittekenen van perceel en beregeningsplan, het aansturen van vrijwilligers en een enkele loonwerker. Uiteraard is hij ook regelmatig op het land terug te vinden op een van de machines. Bram is erg benieuwd hoe de herenboerderij er over pak ‘m beet een half jaar uit ziet. Wat al het harde werken dan heeft opgeleverd en wat hij als boer zelf allemaal bijgeleerd heeft.

‘Bijzonder om naar een circulaire boerderij toe te werken, waar bijvoorbeeld de kippen vrij rondlopen en hun graan op ons eigen land verbouwd wordt.’

Bram brengt dagelijks een bezoekje aan de kippen. Dan kijkt hij of alles nog goed met ze gaat. Wekelijks mag het water voor de kippen aangevuld worden en om de drie dagen wordt ook het voer bijgevuld. Iedere dag worden de eieren uitgedraaid (in plaats van geraapt), de opbrengst is op dit moment al zo’n 150 eieren per dag, en dat worden er meer.

 


 

Boer Jordy

Favoriete seizoen: De herfst

Jordy Smits (op de foto links) is sinds een jaar of anderhalf weer terug in Nederland, samen met zijn vrouw Simone en zijn dochter Isa Maria (17) en zonen Lasse (15) en Sindre (10). Hij heeft met zijn gezin bijna 15 jaar in Noorwegen gewoond. Eerst in het binnenland in de buurt van Lillehammer en daarna op een eiland voor de zuidkust van Noorwegen. Hij komt oorspronkelijk uit Dommelen en heeft in tegenstelling tot Bram de kunstacademie gedaan. In Noorwegen heeft Jordy gewerkt bij verschillende agrarische bedrijven en heeft zo veel van de gangbare landbouw gezien. 

Dat kan anders dacht Jordy, toen hij op het eiland kwam te wonen. Daar heeft hij in de laatste periode voor de terugkeer naar Nederland een boerderij bestierd waarvan een aantal families zelfvoorzienend konden leven. Het doel was om uiteindelijk de lokale eilandbevolking van circa honderd huishoudens op deze wijze te voorzien. Het klimaat is redelijk vergelijkbaar met hier; de zomers zijn net iets koelers en de winters duren wat langer. Ook zijn er vier seizoenen, waarvan Jordy de herfst met het oogstfeest het mooiste vindt. Dan  keert de rust terug na een drukke zomer en is er tijd om in de bossen paddenstoelen en bessen te zoeken.

‘Het mooiste van op een eiland wonen is dat je zodra je de zee opgaat en huiswaarts keert, de wereld en de werkelijkheid achter je laat.’

Op dit moment is Jordy, samen met Bram, bezig met plannen, veel plannen. Het grote perceel is naar eigen inzicht ingedeeld in 312 bedden waarop diverse gewassen een plek krijgen. Dat vraagt om een andere aanpak dan bij wijze van een hectare aardappels in eens uitrijden, tijdig beregenen en later oogsten. Jordy kijkt uit naar volgend voorjaar om met de opgedane ervaring opnieuw keuzes te kunnen maken en zo de herenboerderij steeds verder te vormen naar de gedeelde visie van samen duurzaam voedsel produceren.

Deel dit bericht: