Onze boeren

Op de boerderij van Herenboeren De Groote Heide wordt hard gewerkt door onze boeren Bram en Mick. Hoogste tijd om eens nader kennis te maken met ze…

Boer Bram

Favoriete seizoen: De lente

Bram Verhoeven (rechtse foto) woont samen met zijn vrouw Petra en zoon Matthieu op de Baronie. Bram en Petra kennen elkaar al vanaf de kleuterklas. Bram wilde altijd al boer worden en heeft dan ook de groenschool gedaan. Uiteindelijk is hij, bij gebrek aan een geschikt boerenbedrijf, na verdere studie arbeidsfysiotherapeut en ergonoom geworden. Hij is gespecialiseerd in fysieke arbeidsbelasting, en komt hierdoor veel bij medewerkers in groene beroepen, wat voor deze nieuwe uitdaging goed van pas kan komen. 

Op 16 maart 2020 begon Bram samen met Jordy aan de opstart van de herenboerderij. De afgelopen weken is Bram vooral bezig geweest met de kippen, de administratie, aankopen van machines, uittekenen van perceel en beregeningsplan, het aansturen van vrijwilligers en een enkele loonwerker. Uiteraard is hij ook regelmatig op het land terug te vinden op een van de machines. Bram is erg benieuwd hoe de herenboerderij er over pak ‘m beet een half jaar uit ziet. Wat al het harde werken dan heeft opgeleverd en wat hij als boer zelf allemaal bijgeleerd heeft.

‘Bijzonder om naar een circulaire boerderij toe te werken, waar bijvoorbeeld de kippen vrij rondlopen en hun graan op ons eigen land verbouwd wordt.’

Bram brengt dagelijks een bezoekje aan de kippen. Dan kijkt hij of alles nog goed met ze gaat. Wekelijks mag het water voor de kippen aangevuld worden en om de drie dagen wordt ook het voer bijgevuld. Iedere dag worden de eieren uitgedraaid (in plaats van geraapt), de opbrengst is op dit moment al zo’n 150 eieren per dag, en dat worden er meer.


 

Boer Mick

Favoriete seizoen: de zomer

Mick van Reem is het seizoen van 2021 de tweede boer op onze Herenboerderij. Hij vervangt Jordy, die een eigen boerderij is begonnen. Mick gaat bedrijfsleider Bram vier dagen per week (dinsdag t/m vrijdag) ondersteunen.

Mick kende onze coöperatie al een beetje, want hij was het afgelopen seizoen als stagiair van de biodynamische landbouwhogeschool Aeres Warmonder Hof verbonden aan de Herenboerderij in Weert en was ook een paar keer bij ons, o.a. toen de aardappelrooimachine die we samen met Weert hebben bij ons werd ingezet. Eigenlijk had hij dit seizoen willen beginnen als boer op een nieuwe Herenboerderij in De Bilt/Utrecht-Oost, waarvan hij zelf een van de kartrekkers is. Maar de start daarvan moest om allerlei redenen een jaar worden uitgesteld, zodat Mick tot december bij ons kan inspringen.

Dat Mick het boerenvak in zou gaan, was niet bepaald voorbestemd, zegt hij zelf. Geboren en getogen in Rotterdam, ging hij in 2010 aanvankelijk in Utrecht biologie studeren en hij deed zijn masters in “environmental biology” en landbouwsystemen. “Ik had ook toen nog niet het idee dat ik boer wilde worden. Maar ik kwam in die tijd wel in aanraking met de Herenboeren en het idee begon me langzaamaan steeds meer te trekken.” Daarom besloot hij na zijn masters om naar de deeltijdopleiding van de Warmonder Hof te gaan: gedurende twee jaar een dag onderwijs per week en vier dagen een leer-werkplek op een boerderij. Dat was het afgelopen seizoen dus Weert en nu Cranendonck.

Hij heeft inmiddels zijn eerste werkdagen bij ons er op zitten en zijn eerste indrukken zijn heel positief. “Ik vind het strokensysteem voor het verbouwen van groentes echt heel mooi. In de gewone landbouw is dat allemaal nog heel nieuw en grote producenten beginnen daar nu voorzichtig maar geïnteresseerd naar  te kijken. En hier draait het gewoon al. Ook het enthousiasme en de inzet van iedereen is heel aanstekelijk.”

Deel dit bericht: