De allereerste Herenboeren-groenten – Heeze-Leende24

HEEZE-LEENDE – Om 8 uur zaterdagochtend stonden meerdere vrijwilligers te trappelen om de allereerste groenten van het land van Herenboerderij De Groote Heide te halen. Onder toeziend oog van de 2 boeren haalden ze paksoi, raapstelen, eikenbladsla en lollo rosso van het land. En nog dezelfde ochtend kwamen de leden hun oogst ophalen in Soerendonk. Verser kan het niet!

HEEZE-LEENDE24 / THIJS VERLEG

De uitwisseling van recepten is al gestart
Tussen 10 en 12 uur kwamen de 152 leden van Herenboerderij De Groote Heide deze groenten ophalen. We zagen veel gezichten met grote glimlachen op landgoed Baronie van Cranendonck als ze de vier marktkramen zagen klaarstaan met daarin hun oogst; vier soorten groenten en natuurlijk ook deze week weer eieren. “Die eerste groenten van ons eigen land, dat is echter toch écht een ander gevoel”, gaven diverse leden aan. “Leuk want deze groenten zijn in de supermarkt niet even eenvoudig te krijgen…”

Wat ze er van gaan maken? Al vanaf afgelopen woensdag wisten de leden welke groenten er klaar zouden liggen. Er waren er dan ook meerderen die al recepten in hun hoofd hadden zitten en die werden natuurlijk direct uitgewisseld met de aanwezigen. In de appgroep van de Kartrekkers zijn inmiddels al meerdere foto’s voorbij gekomen van de gerechten die op tafel staan vanavond. En binnenkort vind je ook een aantal van deze recepten op de website van Herenboeren De Groote Heide. Genieten met een grote G!

Wat is een Herenboerderij
Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf van ongeveer 15 tot 20 hectare groot. Een coöperatie van maximaal 200 huishoudens of 500 ‘monden’ heeft een boer in dienst die het eten produceert dat de leden willen eten met zo min mogelijk voedselverspilling. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee en is de oogst weersafhankelijk. Kortom, een bijzondere en eigentijdse vorm van duurzaam in je eten voorzien.

De Herenboeren zijn samen eigenaar van het bedrijf en zetten ook samen met de boeren de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden. Als Herenboer mag je meehelpen op het land hoewel dat niet hoeft. Meebepalen verloopt via de Algemene Leden Vergadering en terugkerende enquêtes. Ook zijn er andere activiteiten waaraan Herenboeren vrijblijvend kunnen deelnemen zoals een kookworkshop of kindermiddag, als dit weer mogelijk is.

Kom gerust een kijkje nemen!
Meer weten? Kijk online op https://degrooteheide.herenboeren.nl of kom echt rondkijken en laat je inspireren tijdens een van de informatiebijeenkomsten of persoonlijke rondleidingen. Je bent van harte welkom op landgoed De Baronie van Cranendonck in de nabije omgeving van het kasteeltje; Cranendonck 1 te Soerendonk.

Lid worden kan eveneens online via https://degrooteheide.herenboeren.nl/contact/ of vraag om een inschrijfformulier bij de rondleiding

Deel dit bericht: