‘Het begint steeds meer op een markt te lijken: coöperatieve Herenboerderij De Groote Heide groeit maar door’ – Eindhovens Dagblad

Herenboerderij De Groote Heide is vanaf eind maart in bedrijf op landgoed De Baronie van Cranendonck in Soerendonk. Zaterdag werden de eerste zelfgeteelde groenten onder de ruim 150 huishoudens verdeeld.

Om acht uur in de ochtend, twee uur voordat de eerste leden hun tassen en kratten kwamen vullen, hielp een groepje vrijwilligers de twee beroepsboeren Jordy Smits en Bram Verhoeven met het oogsten van de groenten. Onder hen ook Wilbert Schouten, bestuurslid van Herenboeren De Groote Heide. ,,Ik ben hier bijna iedere week wel een keer te vinden. Ik heb de afgelopen maanden alles zien groeien”, vertelt de Heezenaar tussen de raapstelen.

De coöperatieve boerderij verkeert nog in de opstartfase. Voorzitter Wytse de Jong: ,,In het begin hadden wij geen sproei-installatie. Toen zijn we noodgedwongen met gietertjes in de weer gegaan. Het is gelukt om de plantjes in leven te houden, maar veel groeien deden ze op dat moment niet.”

Bijna vijftig kisten werden zaterdag gevuld met paksoi, raapstelen, eikenbladsla en lollo rosso. Eerder al konden de aangesloten gezinnen verse eieren afhalen en hun diepvriezen vullen met het rundvlees van plaatselijke Limousin-koeien. In een later stadium volgen onder meer fruit en vlees van varkens en kippen. 

,,Het begint steeds meer op een markt te lijken. Dat veel groenten niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn, maakt het voor ons extra leuk. Wel moet ik soms googlen naar recepten. Wij zijn het namelijk niet gewend om paksoi te eten. Ook eten we nu veel meer eieren dan voorheen”, zegt een van de leden, Yvonne van Raan uit Budel-Schoot.

Bij Herenboeren draait het niet alleen om het produceren van voedsel, maar ook om het creëren van een community. De afgelopen maanden zijn veel geplande bijeenkomsten door de corona-uitbraak echter niet doorgegaan. Mede daardoor is er onder de leden veel belangstelling voor hulp op de Herenboerderij. Van Raan: ,,Toen ik laatst wilde helpen bij het vangen van coloradokevers waren alle gelegenheden hiervoor al volgeboekt.”

Bij de coöperatie is plaats voor 200 huishoudens of 500 ‘monden’. De komende weken worden er op verschillende momenten informatiebijeenkomsten en rondleidingen bij de boerderij gehouden. De officiële opening van de boerderij is op 20 juni.

Deel dit bericht: