Netflixfilm: Kiss the ground

Herenboerderij Nederland-founder Geert van der Veer is fan. “Iedereen zou deze film moeten kijken”, twittert hij enthousiast. “Elke Herenboer zeker. (…) Deze film laat zien dat we geen keus hebben: we moeten doorwerken, ontwikkelen, verbeteren.” En het is zo. De heerlijke Amerikaanse drawling stem van steracteur Woody Harrelson neemt ons mee in een reis langs de geschiedenis van de Amerikaanse landbouw. En laat geen enkele twijfel over de immense schade die aan de bodem berokkend is door de traditionele manier van landbouw bedrijven – en welke kant we op moeten.

Angstaanjagend en schokkend zijn de beelden uit de jaren ’30 van de vorige eeuw (!), toen enorme stofwolken, opwaaiend van volstrekt dode grond (‘our soil became dirt’) mensen en dieren in groten getale van duizenden kilometers landbouwgebieden verjoegen. President Roosevelt kwam in hoogsteigen persoon een taskforce in het leven roepen, die dit een halt moest toeroepen. Maar toch heeft dit niet geleid tot werkelijke grootschalige veranderingen. Maar nu lijkt er dan toch langzamerhand een kentering te komen.

Laat de bodem zijn unieke werk doen
Steeds meer begint de unieke kracht, waarde en herstellend vermogen van de bodem op het netvlies van wetenschappers en boeren te komen. Laat in de schuur staan, die enorme landbouwmachines; berg op die spade. Koester de bodem en laat de ontelbare organismen hun unieke werk doen. Beweeg mee met de natuurlijke processen. En herstel is mogelijk, evenals het voeden van onze planeet.

Een hoopgevende en inspirerende film – die opnieuw aantoont dat we met Herenboeren op de goede weg zijn!

Kiss the ground (www.kissthegroundmovie.com) is te zien op Netflix.

Bron: soest.herenboeren.nl 

Deel dit bericht: