Wassen, wassen én schillen

Van ons land komen verschillende soorten gewassen zoals wortels, kolen, vruchtgewassen, knollen, bonen enzovoorts. Uiteraard is het de bedoeling om al deze groenten voor verdere verwerking te wassen, met name om zandkorrels, eventuele kleine insecten en kleine compostdeeltjes weg te spoelen. Maar in de bodem kunnen sporen van zware metalen voorkomen en gewassen nemen deze metalen in zich op. Daarom is het advies om aardappelen, wortels en knollen (rammenas, bietjes, radijsjes e.d.) te schillen.

Marjon Wijdeven (www.vitalfoodmanagement.nl), de expert voedselveiligheid die tijdens de infosessies op 19 september 2020 tekst en uitleg gaf bij Herenboeren De Groote Heide (videoverslag volgt binnenkort!) , weet dat de schil een goede bron is van vitamines maar stelt dat tot nader onderzoek en bodemverbetering de aardappelen het beste zonder schil gegeten kunnen worden. Dit is overigens niet uniek voor onze herenboerderij, maar een advies voor vrijwel alle aardappelen in Nederland.

Samen tegen voedselverspilling
En hoe bewaar je deze groenten? De campagne ‘samen tegen voedselverspilling’ van het Voedingscentrum geeft tips welke groenten prima buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Op de bijbehorende site (www.samentegenvoedselverspilling.nl) is meer informatie verzameld, waaronder het verschil tussen THT- en TGT-datum. Op onze groenten staat natuurlijk geen uiterste houdbaarheidsdatum. De website www.veggipedia.nl geeft inzicht in hoe en hoelang diverse soorten bewaard kunnen worden.

Deel dit bericht: