WORTELOVERVLOED

Op een of andere manier hebben we heel veel wortels op ons land staan. Dat klinkt vanzelfsprekend want we hebben tenslotte een heleboel bedden gezaaid (zeker acht), maar dat ze ook allemaal opgekomen zijn, is dan weer vers twee. Er is wel de nodige afval omdat door de matige kwaliteit van het zaad zo’n 15 procent in de bloei is geschoten en dus niet eetbaar is. Ook hebben we de wortelen niet uitgedund zodat er veel kleintjes tussen zitten. Hoe dan ook, er is nu een overvloed aan wortels die de grond uit moeten. Want de eerste nachtvorst begint er aan te komen en daar houden ze niet van. Gelukkig zijn wortels niet al te moeilijk te oogsten. Machinaal wordt eerst de grond losgemaakt en daarna is het een kwestie van geduldig uit de grond trekken, loof eraf draaien, en beschadigde of onvolgroeide wortels apart houden. De winterwortels gaan eerst nog een paar weken de opslag in, de zomerwortels kunnen daar minder goed tegen en wordt dus zo snel mogelijk in de uitgifte gedaan.

Deel dit bericht: