Kerstrecepten

Om de prachtige oogsten van onze boerderij ook tijdens het Kerstdiner een hoofdrol te laten spelen, sturen we je hierbij enkele recepten. De recepten ontvingen wij van een bevriende chefkok uit de regio.

Alvast smakelijk eten en hele prettige feestdagen!

 

Groenten smoren

Groenten
Klont boter / scheut olijfolie
Snufje zout

Prei is erg lekker om te smoren. Daarvoor moet je de prei wassen en grof snijden in stukken van 5cm. In een pan leggen waar de prei in 1 laag past, net onder water. Klontje boter of scheut olijfolie toevoegen en wat zout. Aan de kook brengen, dan vuur laag draaien en langzaam droog laten koken zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen. Ondertussen even husselen. De prei wordt boterzacht en krijgt een zoet hartige smaak op deze manier.

In het midden zie je ook gesmoorde spitskool en rechts een gesmoorde savooiekool. Ook koolraap is erg lekker om te smoren, eventueel samen met winterpeen, in plakjes. Het is ook lekker om takjes tijm mee te smoren, dan laten de blaadjes vanzelf los (links op de foto). De bereidingswijze is hetzelfde als de prei.

Om kool te smoren, bijvoorbeeld savooiekool, snijd je de kool over de lengte in kwarten. Deze leg je in een pan voor ¾ onder water met een klontje boter of scheut olijfolie erbij en wat zout. Aan de kook brengen met een deksel op de pan. Dan haal je de deksel eraf en laat je de kool langzaam droogkoken zodat het vocht kan verdampen. De kool laat je karamelliseren tot hij lichtbruin kleurt.

 

Hasselback aardappelen

Aardappelen
Olijfolie
Zeezout
Rozemarijn en/of knoflook

Snijd de aardappelen heel fijn in (tip: leg de aardappel tussen twee latjes of stokjes, zodat je er niet doorheen kunt snijden per ongeluk), elke 2 a 3mm (zie foto). Dan goed afspoelen onder de kraan, zodat het zetmeel wegspoelt, en vervolgens goed droogknijpen. Insmeren met (olijf)olie, bestrooien met zeezout en eventueel rozemarijn of knoflook. Bak ze 45 minuten op 200 graden, (of tot de aardappels knapperig en gaar zijn).

 

 

Compôte van ui en rode biet

500 gram ui
200 a 350 gram biet
200 ml azijn
200 gram suiker

Snijd de ui en rode biet (rauw) in kleine blokjes. In een keukenmachine draai je de biet fijn met 200 ml azijn en 200 gram suiker. Vervolgens meng je het bietenmengsel met de ui. Dit geheel breng je aan de kook in een pannetje. Zodra het kookt draai het vuur laag en laat je het ongeveer 2 uur pruttelen tot de uien helemaal glazig zijn. Dan zout toevoegen naar smaak. Direct uit de pan in schone potjes doen, deksel erop en op z’n kop laten afkoelen. Lekker bij kaas, vleesgerechten, maar ook bijvoorbeeld bij gesmoorde koolraap. Best bewaren in de koelkast, het blijft daar nog een hele tijd goed.

 

Atjar van rode kool

500 gram rode kool
125 ml azijn
75 gr suiker
100 ml water

Specerijen:
1 kruidnagel
2 kardemompeulen
1 stukje foelie
1 kaneelstokje
½ rode peper
3 cm gember

De specerijen maal je fijn met een vijzel en meng je met de azijn, suiker en water. Dit breng je samen aan de kook in een pannetje, dan haal je het van het vuur af. Laat het mengsel nog 2 a 3 uur trekken. Daarna zeven. De rode kool snijd je heel fijn en doe je in een schaal. De vloeistof breng je nogmaals aan de kook en giet je kokend over de rode kool. Het geheel laat je 12u trekken in de koelkast. En dan is het klaar! Bewaren in de koelkast. Serveren met bijvoorbeeld wat sesamzaadjes en/of verse koriander overheen. Lekker bij wild, of bijvoorbeeld rendang.

 

Winterpeen in zoutkorst

(voor 4 winterpenen)
250 gram bloem
250 gram zout
Een scheut (olijf)olie
100 ml water
Optioneel: tijm en knoflook, yoghurt en mayonaise

Kneed de ingrediënten samen tot een deeg. Laat dit een half uur rusten en rol het daarna dun uit tot ongeveer 5 mm. Leg de winterpenen in een ovenschaal, eventueel met wat tijm en een paar tenen knoflook en omhul ze aan de bovenkant en zijkanten met het deeg. Plaats het ongeveer een uur in de oven op 200 graden en laat ze dan een kwartier buiten de oven rusten. Breek vervolgens het deeg open en haal de wortels eruit. De gepofte knoflook kan je eventueel nog fijn prakken en mengen met twee eetlepels yoghurt en twee eetlepels mayonaise. Deze serveer je dan bij de wortels.

Deel dit bericht: