BATATEN ROOIEN

Vandaag zijn de eerste stroken zoete aardappels (bataten) gerooid. Er is nog geprobeerd om dat met behulp van machines te doen, maar talloze pogingen liepen steeds weer spaak. Dus gaat het uiteindelijk maar op de traditionele manier: met een hooivork de grond rond de aardappels losmaken en dan op je knieen en ze er met de hand uithalen. En voorzichtig in het kratje leggen natuurlijk, want ze zijn nogal kwetsbaar (de reden dat het niet machinaal kan). Het is onze eerste zoete-aardappel-oogst, een experiment om te zien of deze subtropische plant ook in Nederland een beetje goed te verbouwen is. Het resultaat is niet super, maar ook niet slecht. Er zijn veel (te) kleine aardappeltjes, maar ook redelijk wat middelgroten en een enkele knaller. De oranje-kleurige soort levert de meeste kleintjes op, de rode aardappels zijn gemiddeld het grootst en de rozen zitten er tussenin. Maar met wat verbeteringen in de aanplant om het onkruid weg en de knollen warm te houden, moet het volgend jaar beter gaan.

Deel dit bericht: