ASSEN 1

Gisteren hebben we met acht vrijwilligers een bezoek gebracht aan Herenboerderij Assen om te zien hoe ze dingen daar aanpakken en of we daar nog wat van kunnen opsteken. Een ding dat meteen opviel: de heerlijke groene sla die ze daar in de kas hebben staan en die binnenkort kan worden uitgegeven. Ze gebruiken hun kas voor een winter en een zomerteelt: nu staan er bijvoorbeeld sla, winterpostelein en snijbiet, in de zomer kweekten ze tomaten, paprikas, aubergines en komkommers. Wat vooral opviel was dat hun boer zich daar nauwelijks mee bemoeide. Zij hebben een “kascommissie” van tien vrijwilligers die de volle verantwoordelijkheid hebben, maar dan ook alles zelf regelen en doen. Het is best veel werk, vertelde een van die vrijwilligers: zaaien, onkruid weghalen, opbinden, dieven, water geven, oogsten enz. enz. “We werken in ploegjes, sommigen overdag, andere ‘s avonds of in het weekeinde, maar er is elke dag wel iemand en dat moet ook.”

De opbrengst was prima, maar daar mag je best een paar kanttekeningen bij maken, zei ze. De tomaten waren heerlijk, maar met meer dan 200 leden is de oogst natuurlijk na een paar weken al weer op. De aubergines trekken veel coloradokevers (nog meer extrawerk om die steeds te verwijderen), en de paprikas blijken wel super arbeidsintensief. “Dus of we die laatste twee komend seizoen weer gaan doen, is maar de vraag.” Allemaal goede punten als wij ook een dergelijke kas willen gaan zetten (als we eindelijk de vergunning krijgen die in de pijplijn zit). De ontvangst in Assen, door boer Henk en een groep vrijwilligers, was allerhartelijkst en zeer informatief. Dus binnenkort nog een paar weetjes.

Deel dit bericht: