ASSEN 2

Wat ons natuurlijk meteen ook opvalt op Herenboerderij Assen (Hof van Rhee) is dat ze niet alleen groentes en legkippen hebben, maar ook twaalf vleesrunderen. Binnenkort komen daar ook nog eens 20 varkens bij. De verzorging is voor de boer eigenlijk een makkie, zegt boer Henk, want ook hiervoor is een aparte groep vrijwilligers gevormd.Zij zijn verantwoordelijk en doen het merendeel van de verzorging, inclusief de controle op weekeinddagen dat alles goed gaat. Wel pacht de Herenboerderij 10 ha wei- en hooiland speciaal voor de koeien, de helft van de totale oppervlakte van hun land. Hoewel het eigenlijk de bedoeling is dat de runderen het hele jaar door buiten zijn, hebben ze het afgelopen jaar gemerkt dat hun land wel erg drassig is en dat de beesten in de natte maanden de grond compleet stuklopen. Daarom kijken ze nu naar de mogelijkheid om vlakbij een potstal te bouwen, waar de koeien dan in de wintermaanden kunnen staan. Een ander punt van aandacht is dat ook in Assen het aantal vegetariers toeneemt. Inmiddels neemt al 40% van hun ledenbestand alleen groentes af en dat perfentage stijgt nog steeds. Misschien, aldus boer Henk, is het traditionele herenboerenconcept tezeer afgestemd op een dieet waarbij vrijwel iedereen dagelijks vlees eet.

De varkensverblijven, halve oude graansilos, liggen al klaar.

Deel dit bericht: