Gelijke verdeling van de oogsten

Regelmatig komen we vragen of opmerkingen van leden dat de verdeling van de oogst niet evenredig gebeurt. En hoe het komt dat de uitgifte verschilt per aantal monden dat iemand afneemt. We hebben Paul Gerits gevraagd dit nog eens uit te leggen, zodat iedereen zeker weet dat ie niets te veel of tekort komt.
 
“De laatste tijd krijgen we weer regelmatig de vraag waarom er bij de uitgifte voor sommige leden “meer” is dan voor anderen. Dat is eigenlijk makkelijk uit te leggen. Het ‘meer’ is feitelijk niet dat iemand daadwerkelijk meer krijgt, maar dat een lid gecompenseerd wordt voor het feit dat ze van iets anders minder krijgen. Een paar voorbeelden:
 
De verdeling van de monden per lidmaatschap op dit moment (14 maart 2022) is:
  • 1 mond: 69
  • 2 monden:93
  • 3 monden: 26
  • 4 monden: 5
  • Totaal = 193 

Boerenkool
Er zijn er 224 boerenkolen geoogst. 

De verdeling is dan:

  • 1-2 mond = 1 boerenkool
  • 3-4 mond = 2 boerenkolen

Dit betekend dat de 2- en 4-monden feitelijk minder krijgen t.o.v. 1- en 3-monden. Dus compenseren we dit met iets wat over is gebleven van een vorige uitgifte. Bijvoorbeeld wat aardappels: de 2-monden krijgen 5 aardappels en de 4-monden 10 aardappels.

Witte kool

Er zijn er 193 witte kolen geoogst.

De verdeling is dan:

  • 1 mond = 1 kleine en de 2, 3, en 4 monden = 1 grote witte kool (waarbij klein en groot natuurlijk relatief is)

Dit betekent dat de 3- en 4-monden feitelijk minder krijgen t.o.v. 2-monden. Dus compenseren we dit met iets wat over is gebleven van een vorige uitgifte. Bijvoorbeeld wat wortel. De 3-monden krijgen 3 wortels en de 4-monden 6 wortels.

Hier nog een voorbeeld van de rekentabel die we gebruiken voor het bepalen van de verdelingen.
 
 
Op deze manier proberen we steeds ieder lid te voorzien van een evenredig deel van de oogst waarvoor men heeft ingeschreven. Dat dit soms wat vreemd over komt realiseren wij ons. Vraag daarom gerust als er iets niet duidelijk is of als je denkt dat er iets niet klopt. Wat helaas niet mogelijk is dat er geruild of gekozen kan worden daar we nu eenmaal afhankelijk zijn van de oogst en wat er overblijft van vorige uitgiftes. Het verdelen van oogst, waar er niet altijd gelijke aantallen van zijn voor een evenredig verdeling, blijft iedere week ook voor ons een uitdaging maar we doen steeds ons best het voor iedereen naar tevredenheid te verdelen.”

Deel dit bericht: