EERSTE EERSTELINGEN

De eerst groene scheuten van onze aardappelen beginnen al boven de grond uit te komen en dat is echt wel een maand vroeger dan in het vorige seizoen. Ze heten natuurlijk niet voor niets “Eerstelingen,” maar het is toch mooi om te zien dat het experiment van én een speciaal ras én voorkiemen én vroeg de grond inzetten en afdekken, ook lijkt te werken. Met een beetje geluk hebben we over een paar weken al redelijk grote aardappelplanten, nog voor de larven die de winter in de grond hebben overleefd op grote schaal coloradokevers worden en naar boven komen (wat gebeurt als de bodemtemperatuur 12-15 graden bereikt). Het mogelijke gevolg van onze aanpak: de vroegbloeiers kunnen ongestoord groter groeien, alleen de later in de grond gezette aardappels (zoals de Alouettes, die afgelopen week dzijn gepoot), zullen we op de oude manier moeten beschermen tegen kevers. Spoiler alert: de eerste twee kevers zijn ook al gesignaleerd, maar twee maakt nog geen plaag…..

Deel dit bericht: