WILLY WORTEL

Wortels wieden is in het begin, als de zaadjes net uitkomen, een bekant onmogelijke klus. Want het onkruid in de grond groeit sneller dan de zaadjes van de wortel. Dus het eerste wat je ziet als alles opkomt, is heel veel groen dat je niet wilt en daar tussen verstopt een aantal hele iele sprietjes die de wortel moeten worden. Dan is wieden millimeterwerk. Toch hebben we het de afgelopen seizoenen steeds zo gedaan, want hoe anders? Tot Bram van de week van iemand een suggestie kreeg: net als altijd de wortelzaadjes in vier gleuven in het bed zaaien, maar die dan afdekken met gestoomde compost. De wortelzaadjes profiteren van de extra voeding en het vocht dat door de compost wordt vastgehouden, maar omdat het spul gestoomd is, zitten er geen onkruidkiemen in – zoals in de gewone grond – en dat zal dus veel minder opkomen op de zaailijn. Waardoor wieden makkelijker wordt, aldus de theorie. Of het in praktijk ook echt werkt, zien we over een week of drie a vier. En we hebben meteen twee vsoorten compost gebruikt om te zien of dat nog verschil maakt.

Deel dit bericht: