DE JACHT IS GEOPEND … HELP!

Onze aardappelen staan er prachtig bij. De planten zijn al behoorlijk groot, de eerste bloemetjes komen tevoorschijn en er zitten ook nog bijna geen coloradokevers op. Maar nu de doeken er definitief af zijn, zullen we de komende weken wel serieus op keverjacht moeten om dat zo te houden.

Om te komen waar we nu zijn, hebben we al heel wat werk verzet. Om te beginnen hebben we de pootaardappelen voorgekiemd en heel vroeg in de grond gezet, ruim voor de eerste kevers uit hun winterschuilplaatsen onder de grond komen. We hebben de aardappelen ook meteen afgedekt om te zorgen dat ze een beetje warm blijven en om te voorkomen dat de coloradokevers die op het aangrenzende aardappelveld van vorig seizoen boven de grond komen, zich aan de nieuwe plantjes tegoed gaan doen. Op dat oude veld kwamen ook nog eens extra veel oude aardappelplanten op omdat we geen echte winter hebben gehad en het oude spul niet is doodgevroren. Dus hebben we de laatste twee weken op het oude veld kevers moeten vangen en planten eruit moeten trekken.

Maar nu is het oude veld helemaal omgeploegd (daar komen pompoenen) en moesten de doeken van onze nieuwe aardappelen af om te voorkomen dat het daaronder te warm en vochtig werd, wat weer tot schimmelziekte kan leiden.

Dus nu is het zaak om onze aardappelen nog zes a acht weken zoveel mogelijk vrij van coloradokevers te houden. Dat vraagt zeer regelmatige controle en het verwijderen van kevers (met de handstofzuiger) en larven en eitjes (met de hand). Dus bij deze een oproep aan iedereen die eind van de dag kan – tussen 17.00 en 21.00 – help!

Deel dit bericht: