PECH MET PIEPERS

In de kisten met de vorige week geoogste aardappels bleken gisteren helaas een aantal aardappelen te zijn aangetast door de ziekte “natrot.” Het is een bacterieaantasting waardoor de aardappel zacht als pulp wordt. Het vocht dat uit die aardappelen komt, bevat die bacteriën en tast vervolgens weer andere aardappelen met kleine beschadigingen en zwakke plekken aan. Dat is uiteraard een ramp in zo’n grote kist van 400 kilo. Een rotte aardappel bovenin tast dan al gauw tientallen aardappelen daaronder aan, die op hun beurt…enz. Gelukkig waren we er wel redelijk vroeg bij, dus hebben we gisteren en vandaag als de wiedeweerga de ruim vier kisten leeg gekiept op de vloer (een deel binnen, een deel buiten) en de rotte aardappelen er zoveel mogelijk uitgezocht. De gezonde piepers blijven nu tot a.s. zaterdag zo uitgespreid liggen, dan kunnen ze niet worden aangetast door de enkele rotte aardappel die er ongetwijfeld nog tussen zit. Maar dan moet zaterdag deze hele lading wel in één keer worden uitgegeven want ze terugstoppen in die grote kisten, dat kan echt niet meer. Reken maar op 5 a 10 kilo per mond! Het precieze aantal volgt later, maar sjouwen wordt het. De tweede helft van onze aardappeloogst, die nog in de grond zit, is hopelijk niet door de bacterie aangetast, want die is later (na de nachtvorst) en geheel machinaal gepoot. We zullen het zien.

Deel dit bericht: