DASSEN OP DE BOERDERIJ

Het is nu zeker: er zitten dassen op ons land. We hadden al enige tijd het vermoeden en boer Bram had, mede via een bevriende tuinder, ook al nadere informatie ingewonnen. Gisteren kwam boswachter Mari de Bijl uit Heeze op bezoek om de situatie met eigen ogen te zien. Ook zijn conclusie was: dassen, en wel dassen die op muizenjacht zijn. Ze graven de muizengangen in de boomgaard na op zoek naar jonge muisjes. Vandaar de grote gaten die er her en der zitten, helaas ook dicht bij een aantal boompjes. We weten inmiddels ook waar de dassenburcht, een uitgebreid stelsel van holen, zit. De das is een beschermde diersoort. Vroeger was hij heel normaal in Brabant, vervolgens is hij vrijwel uitgeroeid, maar de laatste tien jaar is bij bezig aan een comeback. We zullen dus enige schade aan onze fruitbomen voor lief moeten nemen, en tegelijk door duurzaam beheer van onze boomgaard en tuinen, dat probleem beheersbaar moeten zien te maken.

Deel dit bericht: