MUIZENPARADIJS

Onze boerderij is inmiddels een aardig muizenparadijs geworden en dat heeft ook gevolgen voor onze oogst. Een aantal groentes vinden ze wel heel erg lekker – zoals hier de winterpenen. Die waren toch al moeilijk te telen vanwege de onkruiddruk in het begin, maar nu blijken er ook nog eens heel veel van onderuit te zijn aangevreten. Denk je een mooie grote wortel uit de grond te trekken, hou je alleen een bovenkant of een lege buitenschil in je hand. Weinig winterpeen dit jaar. Koolraap vinden ze ook lekker, maar venkel weer helemaal niet. Gelukkig hebben we inmiddels ook al een aantal dieren op ons land die de muizen bestrijden, zoals torenvalken en twee reigers (een blauwe en een witte) die zich min of meer permanent bij ons gevestigd lijken te hebben. Als er in de komende paar jaar meer volgen (uilen bijvoorbeeld) dan gaat het aantal muizen weer naar beneden en zo ontstaat er vanzelf een nieuw natuurlijk evenwicht. Muizen en muizenschade zullen we altijd houden, maar het blijft dan wel beperkt.

Deel dit bericht: