RECHTE RUGGEN

Dit krijg je als je het door een machine laat doen: super-rechte ruggen voor onze aardappelen dit jaar. Dat komt omdat het dit keer door een aardappelpootmachine van een bevriende boer is gedaan. Hij was er in minder dan drie kwartier mee klaar. We hebben ditmaal maar twee soorten staan: de lichtgele Frieslander en de lichtrode Alouette. Dat zijn de twee rassen die vorig jaar het best bevielen, met een redelijk hoge opbrengst en minder gevoelig voor schimmel. Het voordeel van die rechte ruggen: het is makkelijker om het onkruid dat opkomt te verwijderen en vervolgens de ruggen meteen weer machinaal aan te aarden. Omdat ze op een geheel nieuwe plek staan, hopen we ook dat er minder coloradokevers op af komen. Om te verhinderen dat die kevers op de plantjes af komen, moeten er op zeker moment doeken overheen. Maar dat stimuleert ook weer de groei van het onkruid daaronder. Het juiste moment voor de doeken uitzoeken, is dus zo simpel nog niet.

Deel dit bericht: