LINTWORTELS

Deze week zijn de eerste zaadlinten met wortelzaadjes erin de grond in gegaan. Die linten zorgen ervoor dat de wortelzaadjes goed verdeeld en in een kaarsrechte lijn liggen. Dat is van belang om straks met de wiedmachine over zo’n bed heen te kunnen rijden om alle onkruid tussen de wortelrijen te verwijderen zonder de wortelzaadjes/plantjes zelf te raken. Het probleem met wortelen is dat je ze niet als kleine plantjes in de grond kunt zetten, maar alleen als zaadjes. Maar dat is met die kleine zaadjes een heel gedoe, omdat er dan vaak teveel op een hoop komen en ze niet echt recht liggen. Bovendien groeien wortelzaadjes langzamer dan het onkruid eromheen. Dan moet je dus al onkruid wieden terwijl je de nieuwe wortelplantjes nog niet kunt zien en dat gaat makkelijk mis.

Op een ander wortel bed zijn daarom eerst met een brander de bovenste paar centimeters aarde kort verhit, waardoor het langer duurt voor er onkruid opkomt. Dan kun je dus onkruid wieden terwijl je de wortelplantjes al duidelijk ziet. Op het eerste bed dat we zo gedaan hebben, lijkt dat redelijk goed te werken (zie foto hieronder). Maar de machine die daarvoor is gemaakt – speciaal voor de breedte van onze groentebedden – is nog niet perfect en vereist nog wat aanpassingen. En wellicht zijn in de toekomst ook de twee technieken te combineren. Bram experimenteert volop verder.

Nou maar hopen dat de muizen van onze wortels afblijven….

 

Deel dit bericht: