WAT IS WIJSHEID?

Moet je de uien met dit natte weer nu wel of niet uit de grond halen? Gisteren hebben we ze uiteindelijk maar geoogst en naar binnen gebracht, maar dat is allesbehalve ideaal. De uien zijn al een paar weken volgroeid en eigenlijk moeten ze dan geoogst worden en nog een week op het land liggen zodat ze in de zon kunnen drogen. Daarna kun je ze makkelijk langere tijd in een grote kist in de schuur bewaren. Maar een aantal dagen zonneschijn zat er de laatste weken niet in, en dan is het aarzelen. Wachten op droger en zonniger weer is één optie, want ze bewaren in de grond redelijk goed. Maar naarmate de regen aanhoudt en de bodem doorweekt raakt, neemt het risico toe dat ze in de grond gaan schimmelen. Oogsten en ze meteen nat in een kist doen, levert een soortgelijk probleem op want zoveel natte uien op een hoop schimmelen al helemaal snel. Wat te doen, wat te doen? Gisteren hebben we gebruik gemaakt van een paar drogere uurtjes om de uien uit de grond te halen (met een machine geleend van Weert) en in twee grote kisten naar binnen te brengen. Dan kunnen ze zaterdag in de uitgifte en kan iedereen zijn eigen uien thuis nog laten drogen (uitspreiden of ophangen zodat er in ieder geval lucht bij kan). Oogst gered, maar stel je voor dat je een boer bent die alleen maar uien kweekt en geen leden hebt om het drogen zelf thuis te doen….

Deel dit bericht: