ZONNEPANELEN

Vandaag zijn de eerste zonnepanelen op het dak gelegd en de komende dagen is de rest aan de beurt. We hebben dan ruim voldoende capaciteit om het merendeel van de elektra die we door het jaar heen nodig hebben zelf te produceren. Onze grootste stroomverbruikers zijn de pomp voor de irrigatie en de motor van de koelcel. Beiden gebruiken we vooral in de zonnige maanden, dus daar kunnen we heel veel besparen. Dan zullen we wel meer dan nu het geval is overdag moeten sproeien. Alleen als er grote (en betaalbare) batterijen op de markt komen die ons in staat stellen overdag energie op te wekken die we dan ’s nachts kunnen gebruiken, kunnen we weer meer ’s nachts sproeien. Maar dat duurt nog wel een paar jaar. Ook zullen we waarschijnlijk (nog) niet elektriciteit terug kunnen leveren aan het volkomen overbelaste netwerk. Dat kan pas als dat netwerk fors is uitgebreid en ook daar gaan nog wel een paar jaar overheen. Maar wie weet, want dergelijke ontwikkelingen gaan nu wel razendsnel.

Deel dit bericht: