ZOETE AARDAPPELS

De bataten/zoete aardappels zijn geoogst en de opbrengst valt bepaald niet tegen. Maar het was opnieuw geen makkie. Het probleem is dat zoete aardappels in ons klimaat eigenlijk niet verbouwd (kunnen) worden. Om ze nog zoveel mogelijk te laten groeien, laat Bram ze daarom zo lang mogelijk op het land staan. Maar dan moet je ze weer oogsten in een periode dat het veel regent en de grond vaak te nat is voor de tractor. Uiteindelijk is het gelukt een paar voldoende droge uren te vinden tussen alle regen door.

Geoogste bataten moeten eerst een week rijpen bij een temperatuur rond de 25 graden en een hoge luchtvochtigheid. Daarom staan ze nu voor de droogwand met een elektrisch kacheltje erbij. Dat rijpen zorgt ervoor dat er een tweede huid wordt gevormd over de littekens en beurse plekken, en daardoor kun je de aardappels straks thuis langer goed houden. Bewaar ze thuis op een koele (15 graden) en donkere plek. Dus niet in de koelkast. Het beste is nog om elke aardappel in krantenpapier te wikkelen.

Deel dit bericht: