BARRE BOMEN BLUBBER

We zijn de afgelopen dagen begonnen aan het herschikken van de boomgaard. Er moeten o.a. nieuwe – en ditmaal stevige – palen in de grond geslagen worden. Voor je het weet, zit de vorst in de grond en kan dat voorlopig niet meer. Helaas, ook het natte weer is spelbreker. Na een paar uur werk in dit type weer, ben je doorweekt en ijskoud. De grond is bovendien zo nat dat het lastig is om gaten te boren en het risico toeneemt dat de boor zichzelf vast draait. Dan moet je een enorme kuil graven (deels liggend in de modder) om de boor er weer uit te krijgen. Ook het herplanten van bomen is geen sinecure. Ze komen in minder rijen en op grotere afstand van elkaar te staan (4m i.p.v. 2m). En waar gaten zijn gevallen omdat bomen verloren zijn gegaan (ongeveer de helft van het totale aantal) moeten overlevenden vanuit andere rijen worden geplaatst. Dat is een behoorlijk ingewikkelde puzzel (peer bij peer, appel bij appel, soort bij soort), maar ook veel graaf- en sjouwwerk. En dat valt niet mee in die koude driezelregen. Dinsdag en woensdag is er veel werk verzet, maar in de loop van donderdagochtend hebben we er, toen de storm opstak en na een vastloper, de brui aan gegeven. Volgend jaar verder.

Deel dit bericht: