KLEINERE BOOMGAARD

Het heeft even geduurd en vooral een hoop werk gekost van een aantal vrijwilligers en Bram, maar in principe staat de nieuwe, kleinere boomgaard. Er zijn nu veel minder rijen met bomen en er staat nu nog maar om de vier meter een boom (dat was twee). Lege plekken zijn opgevuld met levensvatbare bomen uit rijen die zijn opgeheven. Bij alle bomen staat nu een goede, stevige paal i.p.v. een wankele bamboestok. De boomspiegels zijn weer vrijgemaakt, elke boom heeft een nieuwe “sok” gekregen om de onderkant van de stam te beschermen, en ze zijn allemaal op de goede manier gesnoeid. De zieke en dode boompjes (ongeveer de helft van het oorspronkelijke aantal) zijn verwijderd, en boompjes die nog altijd heel zwak zijn, zetten we ergens anders neer om te zien of ze het daar alsnog overleven. In principe is deze kleinere boomgaard beter te onderhouden (minder oppervlakte maaien, minder bomen om water te geven, minder boomspiegels om onkruidvrij te houden). Maar er zitten nog altijd de nodige zwakke bomen tussen (die bovendien voor een deel nu weer zijn verplant) en je weet nooit wat het weer doet, dus het blijft afwachten wat dit gaat opleveren.

Deel dit bericht: