WILLIE WORTEL

Het was nog behoorlijk nat, maar Bram heeft onlangs toch al winterpeen gezaaid op een aantal bedden. Normaal gesproken kun je niet zaaien als de grond nat is, want dan blijven de zaadjes aan de zaaimachine plakken. Maar hij en een vriend zijn al een tijdje samen met een bedrijf bezig om een machine te ontwikkelen die geprinte linten met wortelzaad in de grond kan leggen. Een prototype van zo’n machine is nu voor het eerst op onze boerderij gebruikt en hij werkte uitstekend. Het voordeel van die linten is dat die zaadjes precies op de juiste afstand op dat lint geprint staan. Bovendien houdt het papier de opkomst van onkruid op die plek tegen, waardoor het zaadje meer kans maakt en schoffelen veel makkelijker is (je ziet goed waar de wortels opkomen). Bovendien droogt het zaadje minder snel uit en kan zo’n lint ook in een bed met groenbemester gelegd worden (bijvoorbeeld afgestorven Japanse haver), zodat je dus geen bodembewerking hoeft te doen. Vorig jaar hadden we die linten als proef al met de hand in de grond gelegd, en dat ging goed, nu met het eerste prototype van de machine.

Deel dit bericht: