RONDLEIDING OVER DE BOERDERIJ – Het nieuwe normaal: wij eten lokaal! – CSA Netwerk
Wij doen mee met het initiatief WIJ ETEN LOKAAL en openen op zaterdag 19 maart graag onze figuurlijke deuren voor belangstellenden.
Het nieuwe normaal: wij eten lokaal
Landelijk is goed te merken dat veel mensen zich door corona meer bewust zijn geworden van de herkomst van hun voedsel. De lange afstand maakt de toelevering kwetsbaar en al die vervoerskilometers zijn niet goed voor het klimaat. Via de keuze voor ons voedsel hebben we ook invloed op hoe onze omgeving eruit ziet. Een CSA-tuinder werkt samen met de natuur. Er is aandacht voor de biodiversiteit, zowel op de tuinderij als in de omgeving. Veel belang wordt gehecht aan bloemen, bosjes, hagen en andere natuurlijke landschapselementen.
De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verkopen. Zo zijn door het hele land CSA’s gestart. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de gemeenschap wordt ondersteund. Boeren zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten. Burgers zijn op deze manier verzekerd van verse en lokale groente, en in het geval van een CSA boerderij of voedselcoöperatie ook van lokaal fruit, vlees, brood, kaas, eieren en zuivel, vaak aangevuld met producten van de Bio-groothandel.
Kennismakingsweekend 19 en 20 maart
In Nederland zijn er nu in totaal meer dan 100 CSA tuinderijen, 14 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties of buurtmarkten. En dat aantal blijft almaar maar toenemen. In het weekend van 19/20 maart zullen door het hele land (online) kennismakingsbijeenkomsten plaatsvinden. Deze locaties zijn te vinden via de website www.wijetenlokaal.nl.
Wil je kennis komen maken met Herenboeren De Groote Heide? Dan ben je op zaterdag 19 maart van harte welkom en geven we je graag een rondleiding over onze prachtige, natuur-inclusieve boerderij. Eén van onze leden zal je in een rondleiding van ongeveer een half uur tot drie kwartier álles vertellen over het Herenboeren-concept, de boerderij, de omgeving en de plannen. Om in te kunnen schatten hoeveel belangstelling er is, willen we je vragen om je (vrijblijvend) aan te melden voor een rondleiding:
Aanmeldformulier
Fout: Contact formulier niet gevonden.