‘Onze’ runderen

Al vanaf de start van onze boerderij werken we samen met de familie Van Lievenoogen uit Soerendonk. Zij zijn al jaren bezig om ook een aantal hectare grond te krijgen op de Baronie. De familie hoopt dat hun droom dit jaar eindelijk uitkomt: een kudde met Limousin runderen op de Baronie, naast onze boerderij.

Vorige week ging het bestuur op bezoek bij ‘onze runderen’ in Soerendonk om van de familie uitleg te krijgen hoe zij de runderen houden. Na een allervriendelijkst ontvangst door de gehele familie hebben we een rondleiding gekregen op verschillende landerijen van de familie door vader en zoon. Na afloop van de rondleiding dronken we gezamenlijk nog een kopje koffie en thee met zelfgemaakte cake en praatten we na over de mooie rondleiding.

Het was een bijzondere ontmoeting.

Limousin
Vlakbij onze boerderij grazen de runderen wisselend over 12 locaties in een schitterende omgeving. De totale kudde bestaat uit 77 koeien en kalveren en 2 volwassen stieren, allen van het ras Limousin. Zoals de naam al zegt komt deze runderen oorspronkelijk uit Frankrijk. De Limousin is een rund met oer-eigenschappen en is erg goed vruchtbaar, maar kalft van nature ook gemakkelijk af zodat alle kalveren op natuurlijke wijze ter wereld komen. Bij veel andere vleeskoeien komt er een keizersnede aan te pas. De runderen hebben geen hoornen. Hierdoor kunnen de runderen dichtbij elkaar komen en daardoor zijn ze erg aan elkaar gehecht.

De kuddes leven verschillend van omvang in groepen van 6 tot 25 runderen van verschillende leeftijden. De kuddes bestaan uit koeien met hun kalf (stieren tot 8 maanden oud) en één stier. Ze zijn erg gemoedelijk waardoor je er gewoon bij kan gaan staan. Ze zijn ook erg nieuwsgierig want ze komen direct op je af om je van dichtbij te bekijken.

Natuurgedreven
De runderen lopen momenteel nog rond de Baronie in mooie natuurgebieden. De Familie Van Lievenoogen zorgt ervoor dat de runderen enkel natuurlijke grassen krijgen. Hierdoor is het niet nodig bij te voeren met ander voedsel nodig voor de groei. Door het vrij laten grazen van de runderen zorgen deze ervoor dat de gronden op een natuurlijke manier onderhouden worden. Dus zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dit wil men ook zo gaan doen met het 20 hectare grote stuk nabij de Baronie

In tegenstelling tot vleesrunderen uit de intensieve veehouderij is snelle groei niet het doel. De vleesrunderen worden minimaal 4,5 jaar oud. Dat is ruim twee keer zo oud als bij het stukje vlees uit de supermarkt. Ook lopen er moederdieren rond die tot wel 12 jaar oud zijn en voor nageslacht zorgen.

Op het grasland is een waterpoel gecreëerd waaruit de runderen kunnen drinken. De familie “maait” de landerijen niet om zo een natuurlijk gras landschap te creëren waar veel variatie aan voedsel is voor de runderen. Rondom de landerijen en in het landschap staan verspreid bomen die er voor zorgen dat de runderen schaduwplekken hebben in de zomermaanden. De runderen staan veelal ook in de koude maanden van het jaar buiten. Hiervoor heeft de familie hoge gelegen bospercelen waar de dieren dan uit de wind staan en beschermd zijn tegen de kou.

Vlees
De runderen worden pas 1 uur van tevoren, vroeg in de morgen, naar de slachterij gebracht. Dit is met de lokale slachterij van Twan Ras afgesproken om zo weinig mogelijk stress te veroorzaken bij het rund omdat Limousines niet houden van alleen zijn. Ons Limousin rundvlees is van zeer hoge kwaliteit en vrij van hormonen, kleur en smaakstoffen. Een natuurlijker en lokaler stukje vlees is in Nederland moeilijk te krijgen. Dat maakt ons vlees dus heel bijzonder!

Deel dit bericht: