Vers van ’t Land | Nieuwsbrief juli 2020


In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:
Veel leesplezier!

 

Komkommertijd?

Juli was alles behalve komkommertijd op de boerderij. Zaterdag 11 juli waren we plots genoodzaakt om de wekelijkse uitgifte te beperken tot enkel de eieren. De resultaten van de gewasanalyse (van specifiek andijvie en sla) waren van dien aard dat het niet verantwoord zou zijn de oogst van deze en andere gewassen te verdelen onder de leden. Dit alles in overleg met Herenboeren Nederland en ondersteund door een team van wetenschappers en voedselveiligheidsdeskundigen.

Een week van meer testen volgde, om de oorzaak te achterhalen. Opnieuw bleek ongelofelijk veel brede kennis en kunde zich ook ‘gewoon’ te bevinden onder onze coöperatieleden, of zij nu lid zijn van een commissie of niet. De boeren hebben meerdere gewassen (prei, aardappelen, courgette, biet, Chinese kool, diverse soorten sla) geselecteerd en nieuwe grondmonsters genomen. De plant & diercommissie heeft ervoor gezorgd dat alles snel werd afgeleverd bij een laboratorium in Delft.

Op vrijdag 17 juli kwam het goede nieuws dat de kwaliteit van alle gewassen, behalve de slasoorten, ruim binnen alle normen valt. Bij sla is de norm voor zware metalen nét iets overschreden, waardoor we voorlopig geen sla uit de volle grond zullen oogsten. Uit overleg tussen beide geconsulteerde meetinstituten is gebleken dat de eerste een incorrecte factor heeft toegepast waardoor die eindwaarden zo onverwacht hoog waren. De andijvie valt achteraf zelfs binnen de wettelijk norm. De sla wordt voorlopig door de boeren in potten gekweekt. Ondertussen gaan we samen met experts onderzoeken hoe we de grond kunnen bewerken om sla ook weer op de volle grond te kunnen telen, dit hangt bijvoorbeeld samen met de Ph-waarde van de grond. 

Uiteraard zijn we ontzettend opgelucht dat op zaterdag 18 juli de uitgifte weer ‘als vanouds’ door kon gaan. De resultaten passen bij het beeld dat uit eerdere onderzoeken naar de bodem- en grondwaterkwaliteit naar voren komt: Namelijk dat onze groenten prima geschikt blijken voor consumptie en dat we van die prachtige akkers bij De Baronie gebruik kunnen blijven maken. 

Via deze weg willen we onze dank uitspreken voor de zeer begripvolle reacties toen we zo’n vervelende boodschap moesten brengen. Dat is hartverwarmend!

PS  Het land staat nog vol met tientallen soorten groenten en kruiden. We mogen ons dus verheugen op een smakelijk eerste oogstjaar. Lees hier meer over in het artikel De boerderij in ontwikkeling – deel 2: een breed assortiment aan groenten.

 

Rondleiding over de boerderij
 
Iedere eerste zondag van de maand wandelen we om 10.30 uur over de boerderij. Interesse in onze boerderij? Meld je aan en loop gerust een rondje met ons mee.

2 augustus 2020
6 september 2020
4 oktober 2020
1 november 2020
6 december 2020


 

 

Enquête voor vlees, fruit en noten

Naast groenten en kruiden, krijg je als lid van de boerderij ook vlees (voor wie wil) en fruit. Voor het rundvlees zijn we een samenwerking aangegaan met onze buurman Tinus van Lievenoogen waardoor het vlees van de Limousin-koeien per direct beschikbaar is. Momenteel is dit nog het enige vlees, omdat de boerderij in de opstartfase zit. Om te zorgen dat de producten van de boerderij zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de leden, wordt binnenkort een enquête onder de leden uitgezet waarin wordt gevraagd naar hun wensen op het gebied van vlees, fruit en noten.

 

Recepten
 
Op onze website verzamelen leden van de boerderij veel heerlijke recepten, gemaakt met ingrediënten die van het land komen. Ook verzamelen we daar tips & tricks om de verse producten zo lang mogelijk vers te houden of te bewerken zodat je ze lang(er) kunt bewaren. Nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje en stuur zelf je favoriete recepten in!
 

 

Handige links


Herenboeren De Groote Heide is een professionele en innovatieve coöperatie. We organiseren onze boerderij graag goed en efficiënt. Daarom werken we met een verschillende apps om het leven makkelijker te maken. Hieronder vind je de links naar onze favoriete apps:

  • Meld je op Inzetrooster aan als vrijwilliger voor ‘diensten’ op de boerderij
  • Ledenaccount STEK: bekijk de weekoogst en bestel je vleespakket
  • Volg Herenboeren De Groote Heide op Instagram en Facebook

 

 

www.degrooteheide.herenboeren.nl

Faceboek

Website

Twitter

Instagram

Vimeo

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|*
*|LIST:COMPANY|*


INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*Deel dit bericht: