Vers van ’t land | Nieuwsbrief februari 2021

 

Het is alweer even geleden dat we een nieuwsbrief verstuurden. Dat betekent echter niet dat we stilzitten bij Herenboeren De Groote Heide. In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:

Veel leesplezier!

 

De oogsten: terugblik op 2020 en de plannen voor 2021

2020
Ondanks alle corona-perikelen kijken we terug op een succesvol startjaar met een diverse en rijke oogst bestaande uit bekende en vergeten groenten. Elke week was het weer een feest om de oogst op te kunnen halen. Natuurlijk zijn er altijd zaken die nog beter kunnen en die hebben zeker onze aandacht. De kwaliteit van de suikermais viel tegen en zijn er veel bonen (met uitzondering van de toverbonen) mislukt. We onderzoeken waar dat aan ligt en hoe we dat kunnen verbeteren. Ook gaan we kijken of we nog alternatieven kunnen vinden voor de vele kolen in de najaars- en winterperiode.

2021
Momenteel is de oogst wat minder, het is immers winter. We verwachten in ieder geval nog aardappelen, uien en diverse kolen. We kijken inmiddels ook vooruit naar komend voorjaar, waarin weer verschillende nieuwe dingen op de planning staan: de eerste zaden voor komend seizoen zijn besteld en we proberen dit jaar ook een aantal nieuwe gewassen uit. Denk hierbij aan zoete aardappels, graan en pastinaak. Vanaf april kunnen we weer een wekelijkse oogst verwachten.

In maart staat de aanplant van een deel van de fruitbomen en struiken op het programma. De eerste jaren zullen deze nog geen fruit opleveren, maar over een paar jaar kunnen we hier de vruchten van plukken. Ook gaan we aan de slag met aardbeien en ander plukfruit. Daarnaast zijn we van plan een kruidentuin aan te gaan leggen. Hier kunnen de leden dan zelf hun oogst aanvullen met zelf geplukte kruiden.

OOK LID WORDEN? KLIK HIER
 

 

Dagboek van de boerderij

Wekelijks nemen we je mee in het wel en wee van onze boerderij. Je ziet de klussen die de boeren samen met vrijwilligers klaren om de boerderij (ook in de wintermaanden) draaiende te houden. Neem gerust eens een kijkje in ons digitale dagboek van Herenboeren De Groote Heide. 

 

Wist je dat…

… onze boerderij momenteel 181 leden telt? We merken in de aanloop naar het voorjaar dat het aantal geïnteresseerden toeneemt. Dus, twijfel niet te lang en sluit je bij ons aan!

… tijdens de Algemene Ledenvergadering in november 2020 door de leden is ingestemd met de plannen voor 2021?

… de bodemsensoren sinds september 2020 de bodemkwaliteit goed monitoren? Daarmee zijn we gegarandeerd van verse, kwalitatieve producten van onze eigen akkers. 

WIL JIJ OOK REGIE OVER JE EIGEN VOEDSEL? WORD LID!
 

 

Rondleidingen

Wij bieden geïnteresseerden de mogelijkheid om op zaterdagen om 11.30 uur een privérondleiding voor 2 personen over onze boerderij aan, om zelf eens een kijkje te nemen. In februari zitten we helaas al vol, maar meld je gerust aan voor een andere dag: 

Hopelijk tot snel bij Herenboeren De Groote Heide!

 

Herenboeren bij Zembla

De Zembla-uitzending ‘Het excuus van de Boerenleenbank’ over hoe het agrarische deel van ons voedselsysteem fungeert, maakt de tongen los in (agrarisch) Nederland. Wat je er ook van vindt, wij kijken met plezier naar de laatste 3 minuten, waarin Geert van der Veer (HBNL) laat zien hoe het er op een grijze winterdag uitziet op de boerderij en Herenboerin Jetske Thielen vertelt waarom ze Herenboer is, én waarom ze niet alle spruitjes even lang laat koken.

Klik hier voor de hele uitzending van Zembla.

 

Aardpeer, samen voor grond

Aardpeer is een initiatief van o.a. Herenboeren Nederland dat 27 januari j.l. is gelanceerd. Het doel is zoveel mogelijk landbouwgrond verwerven, zodat het niet langer een handelsobject is. De verworven gronden worden vervolgens voor 7 generaties beschikbaar gesteld aan natuurvriendelijke landbouwers. Iedereen kan zich bij de beweging aansluiten: als boer, investeerder of gewoon als geïnteresseerde. In de eerste week werd al voor 1 miljoen euro aan obligaties verkocht!! 

 

www.degrooteheide.herenboeren.nl

Faceboek

Website

Twitter

Instagram

Vimeo

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|*
*|LIST:COMPANY|*

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

 

Deel dit bericht: