LEDENBERICHT | Herenboeren De Groote Heide | Uitgifte april 2021, herverdeling percelen, nieuwe boer, varkensvleespakket

Als Herenboeren leven we met de seizoenen en zijn we uiteraard afhankelijk van het weer. Niet helemáál gelukkig, want de waterleiding die vorig jaar werd aangelegd droeg bij aan een prachtig eerste oogstjaar. Vanaf de eerste uitgifte in juni tot aan het einde van 2020 hebben we wekelijks een diversiteit aan groenten mee naar huis mogen nemen, en in de afgelopen winterperiode om de week.

Het streven voor de herenboerderij is om minstens 40 van de 52 weken per jaar groenten aan te kunnen bieden aan alle leden. Dit eerste jaar hebben we dit doel behaald. Inmiddels staan de eerste van de 66 (!!) geplande soorten gewassen voor het nieuwe seizoen in de grond, zoals peultjes, kapucijners en radijsjes. Afhankelijk van de weersomstandigheden volgt over vier tot zes weken al de eerste oogst van dit seizoen. Naar de toekomst zetten we tevens in op seizoensverlenging door onder meer het gebruik van de tunnelkas en ook (gekoelde) opslag meer doelgericht in te zetten.

In het eerste jaar van onze boerderij zijn er ook al veel recepten en bewaar-tips uitgewisseld onder de leden. Een groot deel vind je terug op de website. We werken aan een betere zoek-en-vind-functie op onze site, zodat we nóg langer kunnen genieten van de opbrengsten van onze boerderij. Maar heb jij nog tips of ideeën over het bereiden of bewaren van producten? Stuur ze in!

Verder in dit ledenbericht:
Veel leesplezier!

Geen uitgifte tot 17 of 24 april


Zaterdag 20 maart was voorlopig de laatste uitgifte van de winteroogst. Er rest momenteel alleen nog een grote kist aardappelen, daarvoor gaan we geen uitgifte organiseren. De geplande uitgifte op 3 april 2021 vervalt dus. We laten je zo spoedig mogelijk weten of de eerstvolgende uitgifte plaatsvindt op 17 of 24 APRIL, afhankelijk van de weersomstandigheden en dus de groei van de eerste gewassen. 
 
Uiteraard bestaat wel de mogelijkheid om op 3 of 17 april tussen 9:00u en 10:00u een vleespakket af te halen. Meld dit wel uiterlijk de woensdag van te voren aan in STEK, zodat we het voor je klaar leggen.
 

VLEESPAKKET BESTELLEN IN STEK

Herverdeling van percelen op De Baronie


Dat we vorige week de aanplant van de boomgaard moesten uitstellen, kwam even onverwacht, maar er was een goede reden voor. Er meldde zich een nieuwe investeerder bij de gemeente, die in een paar van de oude gebouwen op Landgoed De Baronie van Cranendonck een horecavoorziening wil beginnen. Maar om dat te realiseren zou een herverdeling van de percelen voor alle betrokkenen wellicht beter uitpakken. Een eerste landruil krijgt zelfs al vorm zodat onze bomen waarschijnlijk op 22, 23 en 24 april alsnog de grond in kunnen.
 
Dat betekent dat wij het aan ons toegewezen stuk grond achter het oude gemeentehuis opgeven en in ruil daarvoor land krijgen naast het perceel waar onze groentes staan. Vorig jaar was dat stuk land nog een groot maïsveld. In de oorspronkelijke plannen zouden we daar dit jaar de achterste helft van krijgen, maar in de nieuwe plannen staat dat hele veld ons ter beschikking. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat we zo een prachtig aaneengesloten stuk land krijgen, alleen onderbroken door een openbaar pad dat Soerendonk verbindt met Kasteel Cranendonck. De aanvraag voor een vergunning om op een deel van ons nieuwe veld onze boomgaard te planten is inmiddels al de deur uit, zodat we daar eind april waarschijnlijk aan de slag kunnen.
 
Het afgelopen jaar waren wij het eerste initiatief op de Baronie van Cranendonck. Recent heeft ook het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) haar intrek genomen in een van de gebouwen en is begonnen met de aanleg van een belevingstuin bij het bijenhotel. Met een aantal andere initiatiefnemers worden, volgens de gemeente, gesprekken gevoerd die naar verwachting tot meerdere initiatieven in het gebied zullen leiden.

Over een eventuele verdere herverdeling van percelen en opstallen wordt intussen volop verder gepraat tussen de gemeente en alle betrokkenen en uiteraard houdt het bestuur u daarvan op de hoogte.

VARKENSVLEESPAKKET


Vanwege het succes de vorige keer bieden we opnieuw de mogelijkheid om een varkensvleespakket van 5 kg af te nemen in plaats van een rundvleespakket. Dit scharrelvlees wordt geleverd door Boer Arie uit Heeze en wordt door vrijwilligers van onze boerderij verpakt. Een varkensvleespakket bestaat uit onder andere varkenshaas, karbonade, speklapjes en gehakt en wordt ingevroren bewaard op de boerderij.
 
Per lidnummer is maximaal één varkensvleespakket beschikbaar. In totaal zijn er ca. 80-90 varkensvleespakketten beschikbaar. Mocht er meer vraag zijn dan aanbod, dan worden de beschikbare pakketten verloot onder de aanmelders. Heb je bericht gekregen dat je een varkensvleespakket kunt afhalen, geef dan via Stek door wanneer je het pakket wilt komen afhalen.

Interesse? Geef dat uiterlijk 10 april aan ons door met dit formulier en we laten per mail aan je weten of er een pakket voor jou beschikbaar is.
 

AANMELDEN VARKENSVLEESPAKKET

Even voorstellen: onze nieuwe boer Mick van Reem

 
In maart is Mick van Reem bij ons gestart als nieuwe boer bij Herenboeren De Groote Heide. Hij vervangt Jordy Smits, die recent zijn eigen boerderij is begonnen. Mick loopt stage bij ons en heeft vorig jaar al kennisgemaakt met Herenboeren Land van Weert. Hij is dus een ervaren Herenboeren-boer en hij stelt zichzelf graag aan ons voor, lees hier een interview dat Henk Hirs bij hem afnam.

www.degrooteheide.herenboeren.nl

Faceboek

Website

Instagram

Twitter

Vimeo

Copyright © *|CURRENT_YEAR|*
*|LIST:COMPANY|*


INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*Deel dit bericht: