Vers van ’t Land | Nieuwbrief oktober 2020


In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:

Veel leesplezier!

NIEUW: Proefabonnement!

Voor € 50,- per persoon kun je 5 weken uitproberen hoe het leven als Herenboer je bevalt. Je weekoogst bestaat uit groenten, kruiden en eieren. Na 5 weken stopt je proefabonnement automatisch en zit je nergens aan vast. Het risico bestaat wel dat je fan bent geworden van Herenboeren De Groote Heide en officieel Herenboer wilt worden..! 

MEER INFORMATIE & AANMELDEN

Rondleiding over de boerderij
 
Iedere eerste zondag van de maand wandelen we om 10.30 uur over de boerderij. Interesse om eens mee te lopen? Meld je aan via onze site:

4 oktober 2020
1 november 2020
6 december 2020

Wassen, wassen én schillen
 
Van ons land komen verschillende soorten gewassen zoals wortels, kolen, vruchtgewassen, knollen, bonen enzovoorts. Uiteraard is het de bedoeling om al deze groenten voor verdere verwerking te wassen, met name om zandkorrels, eventuele kleine insecten en kleine compostdeeltjes weg te spoelen. Maar wist je dat voor aardappelen, wortels en knollen (rammenas, bietjes, radijsjes e.d.) uit de volle, Nederlandse grond over het algemeen het advies geldt om ze ook te schillen?

Onderzoek van studenten Erasmus Universiteit
 
Een groep studenten van de Erasmus Universiteit proberen met een enquête de doelgroep van geïnteresseerden in het Herenboeren-concept in kaart te brengen. Hierdoor krijgen zij en wij een beter beeld van wat jou motiveert / heeft gemotiveerd om betrokken te zijn bij Herenboeren. Dat is belangrijk voor het aantrekken van nieuwe leden bij potentiële Herenboerderijen. De enquête zal beginnen met wat algemene vragen waarna vragen over Herenboeren zelf gesteld zullen worden. Het invullen van deze enquête zal hoogstens 5 minuten in beslag nemen. Doe jij ook mee?
 

Enquête invullen

Interactief plattegrond & interview met Geert van der Veer – door Guusje van Hout

Guusje van Hout maakte een productie over Herenboeren De Groote Heide. Zij maakte een interactief plattegrond van onze boerderij en interviewde diverse leden en Herenboeren-oprichter Geert van der Veer.

“Zijn hele carrière is hij al bezig met het verduurzamen van de agrarische sector. Maar het is moeilijk echt iets te veranderen binnen de lijntjes van agrarische productieketen. In 2012 besluit Geert van der Veer dat hij het zonder de bestaande keten moet doen, hij bedenkt de Herenboerderij. Inmiddels zijn er zeven Herenboerderijen, eind 2022-2023 zullen dat er twintig zijn. Geert: “Wij hebben een verhaal over de toekomst van Nederland waarin iedereen in een mooiere omgeving kan wonen, dichter bij zijn eten kan zijn en blijer in het buitengebied kan wandelen. Wie kan daar nou iets op tegen hebben?”…”

Bodem, insecten en water…

Mooi om zo’n inspirerend verhaal te lezen: “Te midden van grootschalige, intensieve landbouw heeft Ben Barkema steeds natuurlijker geboerd in Oost-Flevoland. Tegenwoordig staat de natuur zelfs voorop, terwijl het bedrijf rendeert zonder subsidie. De basis van een gezond boerenbedrijf is volgens Barkema het trio bodem, insecten en water… “

Netflixfilm Kiss the ground: “Herstellende landbouw is dé oplossing voor het klimaatprobleem”
 
Herenboerderij Nederland-founder Geert van der Veer is fan. “Iedereen zou deze film moeten kijken”, twittert hij enthousiast. “Elke Herenboer zeker. (…) Deze film laat zien dat we geen keus hebben: we moeten doorwerken, ontwikkelen, verbeteren.” En het is zo. De heerlijke Amerikaanse drawling stem van steracteur Woody Harrelson neemt ons mee in een reis langs de geschiedenis van de Amerikaanse landbouw. En laat geen enkele twijfel over de immense schade die aan de bodem berokkend is door de traditionele manier van landbouw bedrijven – en welke kant we op moeten.
 

Nieuwe recepten!
 
Er zijn weer een boel nieuwe recepten van leden op de site geplaatst! Wat dacht je bijvoorbeeld van groentecurry (van Paul), courgettesalade (van Charlotte), palmkoolchips (van Rein), kippendijen in romige citroen-botersaus (van Norbert) en savooiekool-risotto (van Martine). 

Op onze website verzamelen leden van de boerderij veel heerlijke recepten, gemaakt met ingrediënten die van het land komen. Ook verzamelen we daar tips & tricks om de verse producten zo lang mogelijk vers te houden of te bewerken zodat je ze lang(er) kunt bewaren. Nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje en stuur zelf je favoriete recepten in!
 

www.degrooteheide.herenboeren.nl

Faceboek

Website

Twitter

Instagram

Vimeo

Copyright © *|CURRENT_YEAR|*
*|LIST:COMPANY|*


INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*Deel dit bericht: